Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřo knedlo zelo

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Kuřo knedlo zelo - postup přípravy

Vepřo knedlo zelo je česká klasika, nic zlého se však nestane, pokud tradiční vepřové maso zaměníme za kuřecí. A aby se přeci jen té tradici učinilo zadost, přidáme na něj trochu slaniny, jak to udělala paní Hana Petrášová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na zelí

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Očistěte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka a česnek na plátky. V pekáči na sporáku rozehřejte rostlinný olej a nechte na něm osmahnout cibuli dorůžova. Po chvilce přidejte česnek a pokračujte v restování, dokud nezačne vonět.

2. KROK

Kuřecí stehenní řízky osolte a opepřete a nechte je spolu s cibulí a česnekem zprudka po obou stranách zatáhnout. Poté je podlijte trochou vody, přidejte pár snítek tymiánu, zakryjte pekáč poklicí nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct na přibližně 1 hodinu.

3. KROK

Zatímco se kuře peče, v pánvi nechte zvolna opéct dozlatova plátky anglické slaniny. Po uplynutí první doby pečení odkryjte pekáč s kuřetem, položte na každé stehno plátek opečené slaniny, do pekáče přidejte oříšek másla a nechte odkryté dopékat dalších 30 minut, aby maso získalo krásně zlatavou barvu.

4. KROK

Čerstvé hlávkové zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte trochu hrubé mouky, nechte ji zarestovat a přidejte nakrájené zelí. Trochu jej osolte a okmínujte, podle potřeby podlijte trochou vody a nechte pod pokličkou dusit doměkka.

5. KROK

Po chvíli dušení přidejte na drobné kostičky pokrájené velké rajče a dál pokračujte ve vaření, dokud zelí zcela nezměkne. Nakonec ho dochuťte solí a octem a podávejte s pečeným kuřecím masem a houskovým knedlíkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů