Vláčný koláč s makovou náplní a brusinkami - postup přípravy
Pokud vám došly nápady na dezerty nebo sladké snídaně, upečte si jednoduchý vláčný koláč s makovou náplní, který se rozplývá na jazyku. Má jedinečnou chuť.
Těsto
Maková náplň
Ostatní ingredience
Začněte s přípravou makové náplně. Mléko vlijte do většího hrnce, zahřejte ho a smíchejte s cukrem, máslem, solí a mákem.
Tip: Máslo se rychleji rozpustí, když ho nakrájíte na menší kousky.
Ingredience přiveďte k varu a poté k nim přidejte krupici. Směs vařte 1–2 minuty, do zhoustnutí, odstavte ji z tepla a nechte 15 minut volně chladnout.
Mezitím připravte těsto. Máslo vyšlehejte se špetkou soli, vanilkovým i moučkovým cukrem, mlékem a moukou do hladkého těsta.
Tip: Suché ingredience předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Těsto rozprostřete na plech, vyložený pečicím papírem a naneste na něj makovou náplň, kterou pokryjte zbytkem těsta na několika místech.
Poznámka: Třetinu těsta si odložte bokem pro závěrečné pokrytí dezertu.
Vláčný koláč s makovou náplní ozdobte nakládanými brusinkami a pečte ho v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 40 minut. Po vychladnutí dezert posypte moučkovým cukrem a servírujte ho nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte