Vrstvený dort Greta Garbo s meruňkovým džemem, ořechy a čokoládou - postup přípravy
Čtyři pláty nejjemnějšího tenkého těsta proložené meruňkami a mletými ořechy jsou korunované bohatým přelivem z tmavé a bílé čokolády. Je to neskutečná dobrota, a navíc tento dezert vypadá báječně i na slavnostní tabuli. Jako bonus navíc není nijak složitý na přípravu, čas ani suroviny, takže ho s trochou trpělivosti zvládne upéct i začátečník.
Těsto
Náplň
Poleva
Do misky nalijte teplé mléko a rozdrobte do něho droždí. Přidejte jednu lžičku cukru a dvě lžičky mouky, vše promíchejte a nechte stát na teplém místě asi 15 minut, dokud se kvasinky neprobudí k životu, což poznáte podle pěny a bublin na povrchu kvásku. Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní na kousky nakrájené máslo, tři vaječné žloutky, zakysanou smetanu a špetku soli. Přisypejte také zbylý moučkový cukr, strouhanou citronovou kůru a vše zalijte aktivovaným droždím. Elektrickým hnětačem či ručně zadělejte a uhněťte měkké, homogenní těsto. V průběhu hnětení postupně přilévejte zbylé mléko. Jakmile těsto přestane lepit na metly i na stěny mísy, vyklopte ho na pracovní plochu posypanou trochou hladké mouky a ručně ještě chvíli hněťte.
Vytvořte z těsta kouli a rozdělte ji na 4 díly. Z každého dílu těsta pak vyválejte placku o velikosti plechu na pečení.
Připravte si k ruce meruňkovou marmeládu a misku, ve které promíchejte moučkový cukr a jemně mleté vlašské ořechy. První plát těsta vložte do plechu pokrytého pečicím papírem a potřete ho vrstvou meruňkového džemu. Na něj nasypejte vrstvu vlašských ořechů s cukrem. Zakryjte druhým plátem těsta, který opět potřete džemem a posypejte cukrovými ořechy, pak znovu přikryjte těstem, znovu potřete džemem a posypte ořechy a přiklopte posledním plátem těsta. Ten po celé ploše rovnoměrně propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat horká pára zevnitř koláče.
Vložte plech do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte dort po dobu 30 až 35 minut. Pak koláč vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout.
Po vychladnutí vyklopte dort na tác z plechu spodní stranou navrch. V kastrůlku na kamnech rozpusťte v misce tmavou čokoládu, nalijte ji na povrch dortu a rovnoměrně ji rozetřete po celé jeho ploše. Pak v jiné misce rozpusťte bílou čokoládu, kterou vložte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí po celém povrchu dortu nakreslete příčné čáry, které nakonec špičkou nože, vidličkou či špejlí zlehka ozdobně rozmažte.