Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mramorová bábovka

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Mramorová bábovka - postup přípravy

Dostali jste chuť na něco sladkého a stále nevíte co si upéct? Vyzkoušejte recept na zebrovanou bábovku, která nejen že dobře chutná, ale i dokonale vypadá. Směle můžete tímto dezertem pohostit cennou rodinnou návštěvu po dobrém obědě. Příprava je velmi snadná.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z těch následně vyšlehejte spolu se špetkou soli tuhý sníh. V další fázi do hmoty zapracujte i moučkový cukr. V jiné misce si rozmíchejte vaječné žloutky se slunečnicovým olejem, citronovou kůrou a rumovou esencí. Nakonec přidejte tuhý bílkový sníh a propojte metličkou. V poslední fázi zakomponujte do směsi po částech prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vznikne vám tak polotekuté hladké těsto. To rozdělte na dvě poloviny a jednu z nich ochuťte kakaovým práškem.




K ruce si pak vezměte formu na bábovku vymazanou máslem a vysypanou moukou, nebo strouhankou. Do ní pomocí lžíce střídavě vrstvěte nejdříve neochucené a pak kakaové těsto, aby vám vzniklo po upečení „mramorování“. Bábovku dejte péct do trouby na 180 stupňů Celsia po dobu 30 minut.

Až se bábovka upeče, vyjměte ji z trouby a posypte moučkovým cukrem. Podávejte vychladlou s šálkem oblíbené kávy, nebo čaje. Hodit se bude k porci i kopeček čerstvě ušlehané smetany, čerstvé ovoce (jahody, borůvky, banán), domácí zavařenina, džem, nebo marmeláda. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů