Vrstvený koláč s kompotovaným nebo mraženým ovocem - postup přípravy
Pokud chcete svou rodinu potěšit něčím výjimečným, rozhodně vsaďte na vrstvený koláč od „paní Walewské“. Jedná se o rodinný recept původem z Polska. Až zákusek okusíte, budete si jej připravovat pravidelně. Je to lahůdka!
Těsto
Vanilkový krém
Bílková vrstva
Ovocná vrstva
Začněte výrobou těsta na korpus. V míse si promíchejte prosátou hladkou mouku (asi 200 g) spolu s kypřícím práškem, žloutky, moučkovým cukrem, změklým máslem a vypracujte rukama hladké polotuhé těsto.
Poté jej vyválejte na plát a vložte do plechu s pečícím papírem.
Na povrch poklaďte mražené ovoce dle výběru a pokračujte s přípravou bílkového sněhu.
V míse si vyšlehejte do tuhého krému vaječné bílky spolu s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Směs pak naneste rovnoměrně na mražené ovoce a koláč dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 180 °C.
Poté jej vyjměte, nechte chladnout a vyrobte vanilkový krém. Na plotně si zahřejte v hrnci mléko a v něm rozmíchejte kukuřičný škrob, hladkou mouku, žloutek, vanilkový cukr.
Vařte do zhoustnuti a na závěr do hotového pudinku zakomponujte máslo.
Nyní rozřízněte koláč na dvě stejně velké poloviny, jednu pomažte krémem a přiklopte tou druhou. Dezert chlaďte v lednici asi dvě hodiny.
Až bude koláč řádně vychlazený, vyjměte jej z lednice a podávejte pokrájený na menší porce.
Přejeme vám dobrou chuť.