Vrstvený salát „Král stolu“ s kuřecím masem - postup přípravy
Dobrý salát je skvělou součástí sváteční tabule, nemusíte ho ale jen zamíchat v míse. Skvělým způsobem se dá navrstvit, nechat ztuhnout a pak krájet.
Na salát
Uvařte si dopředu brambory ve slupce a nastrouhejte je na jemném struhadle. Uvařte i vejce natvrdo, oddělte bílky a žloutky a nastrouhejte je na jemném struhadle do oddělených misek. Stejně tak uvařte mrkve a nastrouhejte je. Dále si nastrouhejte tvrdý sýr.
Nakrájejte žampiony na menší kousky a cibuli na kostičky. Dejte houby smažit na pánev na oleji. Když se vysmaží voda, přidejte cibuli a orestujte. Podle chuti dosolte. Smíchejte lžíci želatiny se 150 mililitry vody a dejte ji do mikrovlnné trouby rozpustit. Pak ji smíchejte s majonézou.
Vyložte si větší chlebíčkovou formu nebo třeba košíček na kosmetiku fólií. Nastrouhané žloutky smíchejte se sýrem, přidejte trochu majonézové směsi, zamíchejte, osolte a upěchujte na dno formy. Pak trochu majonézy dejte k houbám, zamíchejte a udělejte druhou vrstvu. K nastrouhané mrkvi prolisujte česnek, osolte, přidejte majonézu a udělejte třetí vrstvu. Čtvrtou vrstvu vytvořte z bílků a majonézy s trochou soli.
Na ni nasypejte nadrobno nakrájené kyselé okurky. Ty zalijte trochou majonézové směsi. Na ni přijde vrstva na kostičky nakrájených uzených kuřecích prsou opět zalitých majonézou. Pak přidejte strouhané brambory, osolte je a zalijte zbytkem majonézy. Vše přikryjte přečnívající fólií a dejte na 3 hodiny do lednice.
Poté vyklopte salát z formy a dejte ho na talíř. Lze ho ozdobit nasekanou jarní cibulkou, koprem a cherry rajčaty nebo čímkoliv jiným podle vašeho vkusu.