Vykrajované pařížské rohlíčky s máslovým nebo pudinkovým krémem - postup přípravy
Pařížské rohlíčky patří ke klasickým druhům cukroví, bez kterých by Vánoce prostě nebyly ono. Pokud nad jejich přípravou stále váháte, vyzkoušejte je podle osvědčeného receptu od paní Jitky Zeiselové. Na výběr máte i dvě varianty krému.
Ingredience
Na máslový krém
Na pudinkový krém
Moučkový cukr prosejte přes sítko, smíchejte s mletými ořechy a polohrubou moukou a přidejte jedno vajíčko. Přísady hněťte, dokud se nespojí do homogenního a soudržného těsta, které nechte alespoň 2 hodiny odležet v chladu.
Z těsta vyválejte silnější plát, vykrájejte z něho tvary rohlíčků, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu 5 až 7 minut. Po dopečení nechte rohlíčky zchladnout.
Máslový krém
Pro přípravu máslového krému vyšlehejte nad párou 3 vejce s krupicovým cukrem a nechte zchladnout. Poté rozšlehejte máslo do krému, postupně do něho zapracujte našlehaná a oslazená vejce a trochu rumu.
Pudinkový krém
Pokud byste chtěli jednodušší krém, uvařte podle návodu 1 vanilkový pudink se 400 ml mléka do velmi husté konzistence a nechte ho zchladnout. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do krému a postupně do něho zašlehávejte vychladlý pudink.
Krémem naplňte zdobicí sáček a hojně jím pokryjte každý rohlíček.
Ve vodní lázni rozehřejte tmavou čokoládu. Nyní máte dvě možnosti: buďto s ní polijte každý rohlíček tak, aby byl kompletně namočený v polevě (toto je standardní podoba pařížských rohlíčků), anebo polevou naplňte zdobicí sáček a rohlíčky jí ozdobně postříkejte. Toto sice není běžná podoba rohlíčků, nicméně to přesto vypadá velmi krásně a úhledně.