Základní sekaná pečeně - postup přípravy
Sekaná pečeně je tradiční české jídlo, které může mít bezpočet variant a variací, ale ta klasická základní je často ta nejlepší. Vyzkoušejte ji podle oblíbeného receptu paní Lucie Vachové.
Ingredience
Rohlíky nakrájejte na menší kousky, vložte je do misky a zalijte je mlékem. Nechte je stát alespoň 10 minut, aby nabobtnaly. Poté je jemně vymačkejte, abyste odstranili přebytečné mléko, a přidejte je do mísy s mletým masem.
Cibuli a česnek nasekejte nadrobno a přidejte je k mletému masu a namočeným rohlíkům. Dodejte vejce, majoránku a podle chuti sůl a pepř.
Pokud máte trochu času navíc a chcete dodat sekané plnější chuť, orestujte cibuli s česnekem v pánvi s trochou oleje či sádla dozlatova a až poté je přidejte do směsi.
Ingredience důkladně promíchejte a prohněťte a z výsledné hmoty utvořte bochánek. Položte ho do pekáče, zakryjte víkem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 60 až 80 minut. Ke konci pečení sejměte víko a nechte sekanou na povrchu opéct dozlatova.
Po dopečení nechte sekanou 5 minut odpočinout, nakrájejte ji na plátky a podávejte spolu s bramborovou kaší, vařeným či šťouchaným bramborem a s nakládanou zeleninou či zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.