Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Základní těsto na cukroví

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Základní těsto na cukroví - postup přípravy

Pečení je radost, ale když nemáte času nazbyt, hodilo by se tu a tam nějaké to zjednodušení. Velmi často se s tímto problémem potýkáme před Vánocemi, kdy je zapotřebí připravit spoustu věcí a také napéct cukroví. Pokud byste rádi měli více než jeden druh, ale nechce se vám trávit bezesné noci v kuchyni u pracovního pultu nad desátým druhem těsta, pak se vám možná bude líbit nápad upéct mnoho druhů cukroví z těsta jednoho jediného. A vůbec se nemusíte bát, že by všechno cukroví chutnalo stejně. O to už se postarají doplňující ingredience.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Připravte si nějakou opravdu velikou mísu, abyste zvládli těsto zadělat najednou. Do nějaké vedlejší misky si nasypejte mouku, přidejte k ní prášek do pečiva a sůl a dobře tyto přísady promíchejte. Vzhledem k množství těsta vám tento krok zaručí, že bude zejména kypřící prášek dobře rozmíchaný ve všech částech těsta.




Do velké mísy vložte změklé máslo a přidejte k němu cukr a vanilkový cukr a dobře je utřete do hladké a krémové pasty. K té pak přidejte osm vaječných žloutků (bílky si nechte stranou na výrobu polevy) a dobře promíchejte. Nakonec po menších částech přimíchejte moučnou směs a uhněťte pevné a jednolité těsto. Nejlépe to půjde elektrickým hnětačem a později jen rukama.

Takto připravené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu z nich použijete na 4 recepty na sušenky, druhou polovinu rozdělte na třetiny, přičemž jednu smíchejte s mletými mandlemi, druhou s lískovými oříšky a třetí s kakaem. Takto získáte další tři druhy těsta. Všechny pak zabalte do fólie a dejte do lednice na 2 hodiny nebo přes noc ustát. Druhý den můžete začít vyrábět cukroví.


Z tohoto těsta připravíte klasické vykrajované cukroví, linecké cukroví, skořicové hvězdičky, andělské oči, křehká srdíčka, ořechy, kokosky, třešňové sušenky, skořicové sušenky a čokoládové tyčinky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů