
Zapečená kuřecí stehna se zeleninou - postup přípravy
Tento výborný recept na přípravu kuřecích stehen je velmi jednouchý a rychlý. Rozhodně jej oceníte jako večeři nebo snadno ohřívatelný oběd na cesty či do práce. Díky zelenině zůstávají stehna dlouho šťavnatá a velmi chutná.
Ingredience
- kuřecí stehna - 11 ks
- brambory - 600 g
- voda - 100 ml
- rajčata - 2 ks
- cibule - 1 ks
- olej - 3 lžíce
- rajčatový protlak - 2 lžíce
- kari - 2 lžičky
- oregano - 1 lžička
- mletá paprika - 1 lžička
- sušené feferonky - 1/2 lžičky
- celý zelený pepř - 6 ks
- Připravte si kuřecí stehna – rozložte si je a na každém udělejte z obou stran dva příčné řezy.
- Připravte si marinádu – do mísy dejte rajčatový protlak, olej, všechno koření a vodu, směs důkladně promíchejte.
- Stehna vložte do marinády a vše promíchejte tak, aby se v ní celá obalila.
- Připravte si zapékací mísu (nebo pekáč) a vymažte ji tukem.
- Na dno rozložte namarinovaná kuřecí stehna.
- Brambory očistěte a nakrájejte na měsíčky.
- Porozkládejte brambory do mezer mezi kuřecími stehny a také po jejich povrchu.
- Na brambory rovnoměrně rozložte zelený pepř.
- Očistěte cibuli a nakrájejte ji na měsíčky.
- Očistěte rajčata a nakrájejte je na kolečka.
- Plátky rajčat i měsíčky cibule porozkládejte na brambory.
- Na připravenou směs rozlejte zbytek marinády.
- Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
- Pečte přibližně 30 minut – v poslední fázi pečení odkryjte alobal, aby byla zelenina křupavá.
Recept lze připravit v nasládlé nebo pikantní variantě podle koření, které dáte do marinády. Kromě rajčat a cibule lze použít i jinou sezónní zeleninu, například, papriku, cuketu nebo lilek.