Zapečené brambory plněné houbami a sypané slaninou

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
75 minut
ČAS VAŘENÍ
40 minut
NÁROČNOST
Snadná

Zapečené brambory plněné houbami a sypané slaninou - postup přípravy

Jednoduchý oběd nebo večeře z pár levných surovin. To je pokrm, který je ale tak voňavý a chutný, že se budete olizovat až za ušima. V jednoduchosti je totiž krása. Je to víc než prosté zapečené brambory. Jejich kouzlo tkví v použitém postupu, který z nich činí cosi neobyčejného.

Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle do hluboké mísy. Vyklepněte k nim dvě vajíčka, přidejte dvě čajové lžičky soli, hladkou mouku a vše promíchejte do jednolité směsi.

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a když je horké, osmažte na něm cibulku dozlatova.

Houby očistěte a nakrájejte je na tenké plátky, které můžete v případě potřeby ještě rozdělit na menší kousky. Vhoďte je do pánve k cibuli, podle chuti osolte a opepřete a restujte dozlatova.

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 220 °C a plech či zapékací misku vytřete malým množstvím tuku (oleje, másla či sádla).

Připravte si menší misku, kterou vyložte kusem igelitové fólie. Vložte do ní trochu strouhaných brambor a prsty je upěchujte do tvaru misky. Do prohlubně vložte trochu restovaných hub, navrch přidejte ještě trochu bramborové směsi a s pomocí igelitu vše vytvarujte do válečku podobného bramboře. Fólii zatočte a uzlíček důkladně upěchujte.




Hotovou „bramboru“ vložte na plech a stejným způsobem zpracujte i zbytek bramborové směsi a hub. Z uvedeného množství surovin byste měli získat asi 8 porcí.

Plech s bramborami zakryjte hliníkovou fólií a vložte do vyhřáté trouby péct po dobu 40 minut.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, které na horké pánvi zprudka osmahněte dozlatova.

Po 40 minutách vyjměte plech z trouby a odstraňte z něj alobal. Povrch brambor posypejte slaninovými škvarky a přelijte výpekem z nich a vraťte zpátky do trouby (tentokrát už bez alobalu) dopéct na dalších 10 minut.

Po dopečení dobrotu rozdělte na talíře a ještě horké podávejte spolu s čerstvou zeleninou a bylinkami.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 108 hlasů
Nahlásit chybu
56 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty