Zapečené karbanátky s mrkví - postup přípravy
Jestliže jste měli náročný den, tak se vám rozhodně bude hodit pořádný oběd v podobě zapečených karbanátků se zeleninou jako bonusem. Takové, jako jsou tyto, jste nejspíše dlouho nejedli a oproti smaženým jsou daleko zdravější.
Maso
Zeleninová omáčka
Na ozdobu
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Mrkev oloupejte a nastrouhejte ji. Na pánvi rozpalte rostlinný olej a cibulku na něm spolu s mrkví osmažte na dvě minuty. Zelí nakrájejte nadrobno a přidejte ho k mrkvi a cibulce, poté vše duste na mírném ohni cca 15 minut. Nakonec směs dochuťte solí a dejte ji do mísy vychladnout.
Poté do mísy přidejte mleté maso, sůl, mletý černý pepř, koriandr. Prolisujte do ní i dva stroužky česneku. Důkladně vše promíchejte a vytvarujte ze směsi několik karbanátků. Rozpalte na pánvi menší množství rostlinného oleje a osmažte na něm karbanátky z obou stran dozlatova. Poté je odložte na talíř vychladnout a připravte zeleninovou omáčku.
Cibulku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Smažte ji na rozpáleném rostlinném oleji po dobu dvou minut. Mrkev oloupejte, nastrouhejte a přidejte ji k cibulce. Obojí duste další dvě minuty. Rajčata rozkrojte na půl a nastrouhejte je, vzniklé pyré přilijte do pánve k mrkvi a cibulce. Celou směs vařte cca 10 minut. Dochuťte ji solí, mletým černým pepřem a lžičkou cukru. Poté do ní přimíchejte i zakysanou smetanu.
Zapékací mísu vymažte rostlinným olejem. Vyskládejte do ní karbanátky a naneste na ně zeleninovou omáčku. Poté je dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte karbanátky cca 35 minut. Po upečení je zasypejte nadrobno nakrájenou petrželkou. Poté je můžete podávat, dobrou chuť!