Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí mozzarella

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí mozzarella - postup přípravy

Máte rádi jemnou bílou mozzarellu s rajčátky, olivovým olejem a čerstvou bazalkou? Hmm, mňamka! A víte, že si takový sýr můžete úplně snadno připravit i sami doma? No opravdu! A není to nic těžkého. Postup je jednoduchý a dokonce i rychlý. Navíc vám slibujeme, že si jeho výrobu užijete. Zahrajete si totiž na chemika a budete muset sířit. Základem je ale nepasterizované mléko, které nejspíš v obchodě nedostanete. Budete se tedy muset poohlédnout po některém farmáři z okolí. Určitě se vám tohle dobrodružství ale vyplatí.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Budete potřebovat velký rendlík nebo kastrol. Nalijte do něj mléko a postavte na kamna. Za stálého míchání mléko zahřejte zhruba na teplotu 45 až 50 stupňů Celsia. Musí být horké, ale nesmí se vařit ani připalovat, dejte na to pozor.




Když mléko dosáhne požadované teploty, zastavte oheň a odstavte z kamen. Připravte si nějakou žáruvzdornou podložku, na kterou si hrnec s horkým mlékem postavíte, abyste s ním mohli pracovat.

Přidejte do mléka jednu čajovou lžičku octa nebo citronové šťávy a bez přestání míchejte. Pak přidejte jednu polévkovou lžíci octa a dál míchejte. Pokračujte s přidáváním octa a mícháním, dokud se nezačne od mléka oddělovat syrovátka a nezačne měnit barvu na zažloutlou.

V tu chvíli přestaňte přidávat ocet a vysbírejte pevné části sýra ze syrovátky a rukama ho spojte do velké hroudy, kterou nechte nad hrncem řádně vykapat od zbytků syrovátky.

Sýr si na chvilku odložte stranou a kastrol se syrovátkou položte zpátky na kamna. Zahřejte zhruba na 70 stupňů a přidejte 1 polévkovou lžíci soli. Dobře promíchejte a když dosáhnete požadované teploty (opět se nesmí vařit), vložte do hrnce zpátky sýrovou hroudu, kterou jste z něj před chvilkou vytáhli.

Nechte zahřívat zhruba 1 až 2 minuty, pak sýr znovu vyndejte ven a vytvořte jednu velkou kouli nebo několik menších kuliček mozzarelly. Tento zahřívací proces zajistí elasticitu a hladkou konzistenci sýra.

Nakonec si připravte dostatečně velkou misku s ledovou vodou, případně i kostkami ledu a sýrové koule do ní ponořte, dokud zcela nezchladne. A máte hotovo.

Poznámka: Ze 4 litrů mléka získáte zhruba 420 gramů mozzarelly. Během práce buďte opatrní, během procesu síření je syrovátka docela horká, proto dejte pozor, ať se nepopálíte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů