Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasická restovaná drůbeží játra na cibulce s bobkovým listem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Klasická restovaná drůbeží játra na cibulce s bobkovým listem - postup přípravy

Játra jsou velmi zdravá a obsahují spoustu vitaminů, které v jiných potravinách nenajdete. Přesto jsou ale jako surovina v kuchyni často nedoceněná, a to je věčná škoda! Pokud je připravíte správně, jsou velmi chutná, šťavnatá a aromatická. Hodí se ke všem přílohám z brambor, a to včetně hranolků! Zkuste dát drůbežím jatýrkům šanci a připravte si je restovaná na cibulce, uvidíte, že neprohloupíte.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Oloupejte dvě nebo tři cibule (podle toho, jak velkou cibuli máte zrovna při ruce), rozkrojte je na poloviny a ty nakrájejte na tenké půlkulaté plátky. Játra dobře umyjte a očistěte, nechte je okapat, popřípadě přebytečnou vodu odsajte papírovými utěrkami. Dejte ale pozor, aby na mase neulpěly zbytky savého papíru, ten by na chuti pokrmu příliš nedodal. Poté játra nakrájejte na menší kousky.

2. KROK

Do hlubší misky nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní trochu soli a mletého černého pepře a dobře promíchejte. Do misky s moučnou směsí pak vhoďte všechny kousky pokrájených kuřecích jatýrek a misku s nimi proklepejte (uzavřete ji třeba tak, že přes ni položíte kuchyňské prkénko nebo vhodný talíř), aby se celá obalila.

3. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, a když je horká, vhoďte na ni pokrájené proužky cibule, které osmažte dozlatova. Pak z cibulky vytvořte souvislou vrstvu a položte na ni kousky jater. Stáhněte plamen na minimum, a aniž byste cokoliv míchali, 5 minut je restujte. Poté kousky jater otočte na druhou stranu, ale nehýbejte přitom se souvislou vrstvou cibule. Játra by se měla opékat právě na lůžku z cibule, aby se nedotýkala přímo rozpálené plochy pánve.

4. KROK

Jakmile jsou játra zlatavá a propečená, můžete vše konečně promíchat. Přidejte bobkový list, přiklopte pokličkou a nechte ještě pár minut provařit, aby se uvolnila vůně z bobkového listu. Nakonec odstavte z kamen, nechte mírně zchladnout a podávejte ideálně s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů