Zapečené lasagne s mletým masem, rajčaty a bešamelovou omáčkou - postup přípravy
Lasagne jsou zapečené těstoviny, které se tradičně podávají s nejrůznějšími druhy náplní. Vyzkoušejte jednu z nejsnazších a zároveň nejchutnějších kombinací v podobě mletého masa v rajčatové omáčce a bešamelu podle receptu od paní Terezy Koubkové.
Ingredience
Mleté maso osmahněte na pánvi dozlatova. Přisypejte sůl, oregano, bazalku, sladkou papriku a tymián, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou asi 40 minut.
Mezitím očistěte kořenovou zeleninu, nastrouhejte ji nahrubo a přisypte ji k podušenému masu. Po 5 minutách přidejte také krájená rajčata, promíchejte, přiklopte a pokračujte v dušení dalších 15 minut.
Zatímco se maso a zelenina dusí, připravte si bešamel. V hrnci rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm hladkou mouku do jemně zlatavé barvy. Po dávkách přilévejte mléko a moučnou jíšku v něm důkladně rozmíchejte. Přilijte veškeré mléko, bešamel mírně osolte, ochuťte ho špetkou muškátového oříšku či květu a nechte vše chvíli provařit do zhoustnutí.
V hrnci přiveďte k varu jemně osolenou vodu a vložte do ní plátky sušených lasagní. Nechte je asi 5 minut povařit a slijte je.
Do zapékací mísy začněte vrstvit ingredience tak, že začnete tenčí vrstvou omáčky s masem, na ní
vyskládejte vrstvu těstovin, ty potřete bešamelem, pokračujte omáčkou , těstovinami, bešamelem a tak dále, dokud vám nedojdou ingredience. Poslední vrstvu by měl tvořit samotný bešamel, který bohatě zasypejte strouhaným sýrem. Dbejte na to, aby bešamel pokryl celou poslední vrstvu těstovin, aby se během pečení nevysušily a neztvrdly.
Pekáč s lasagnemi vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte je asi 45 minut, z toho asi polovinu doby zakryté víkem nebo alobalem. Druhou polovinu času dopékejte bez zakrytí, aby sýr na povrchu vytvořil zlatavou krustu. Po dopečení lasagne nechte chvilku odpočinout a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.