Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejjednodušší těstoviny Pastasciutta s mletým hovězím v rajčatové omáčce

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nejjednodušší těstoviny Pastasciutta s mletým hovězím v rajčatové omáčce - postup přípravy

Těstoviny vařené v omáčce se v Itálii nazývají Pastasciutta a někteří mu přezdívají italský guláš. Na terminologii ale nezáleží. Důležité je to, že jsou tyto těstoviny velmi rychlé a snadné na přípravu a hlavně velmi chutné! Za pár minut ze základních surovin tak připravíte ten nejlahodnější oběd nebo večeři pro celou rodinu. I gurmáni se budou olizovat až za ušima!

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Pokud máte velkou cibuli, bude stačít jenom polovina, jestli máte malou, použijte ji celou. Na kamnech rozehřejte pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a když je horká, vhoďte na ni pokrájenou cibulku, kterou nechte zesklovatět. Oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte ji do pánve k cibuli. Pokud nemáte lis na česnek, bude stačit, když stroužky velmi jemně nasekáte na malé kousky, anebo je můžete případně také nastrouhat na jemném struhadle.

2. KROK

Česnek s cibulí společně restujte, dokud cibulka nezezlátne a česnek nezačne vonět (dejte pozor, ať česnek nespálíte, zhořkl by). Pak vhoďte na pánev mleté maso, podle chuti ho osolte a opepřete a ihned ho důkladně míchejte, dokud nerozdělíte všechny kousky masa od sebe, aby se nevytvářely soudržné hrudky. Takto za občasného promíchání nechte maso restovat, aby se co nejlépe ze všech stran opeklo.

3. KROK

Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a přiveďte ji k varu. Pak přidejte jednu čajovou lžičku soli a vsypte do vody těstoviny, které povařte do poloměkka. Zatímco se těstoviny vaří, do pánve k masu přidejte jednu polévkovou lžíci rajčatové pasty, půl lžičky dijonské hořčice a čtvrt lžičky italských bylinek. Nakonec vše zalijte dvěma hrnky rajčatové omáčky a vše velmi dobře promíchejte a další 4 až 5 minut povařte. Pak přidejte půl hrnku tekuté plnotučné smetany, znovu promíchejte a vařte ještě 3 minuty.

4. KROK

Povařené těstoviny slijte a nechte důkladně okapat. Otrhejte listy bazalky z tuhých stonků, stočte je do roličky a pokrájejte na jemné proužky, které ještě rozsekejte nožem co nejvíce najemno. Když jsou těstoviny suché, přihoďte je spolu s nasekanou bazalkou do pánve k omáčce, všechno znovu dobře promíchejte, nechte ještě minutu dovařit a odstavte z kamen. Pokud nespotřebujete všechno množství, takto připravené těstoviny můžete až 1 den uskladnit v ledničce a podle potřeby znovu dohřát. Je to jediný způsob přípravy těstovin, který přímo nevyžaduje okamžité podávání. Těstoviny servírujte posypané strouhaným parmazánem a ozdobené snítkou čerstvé bazalky. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů