Zapečené těstoviny s bešamelem - postup přípravy
Zapečené těstoviny s bešamelem jsou sytým pokrmem s bohatou chutí. Ohromí vás jejich krémovost, šťavnatost a snadná příprava, kterou zvládnou i začátečníci.
Zapečené těstoviny s bešamelem nejsou žádná novinka, ale přesto se k nim člověk rád vrací. Jsou syté, voňavé, krémové a hlavně spolehlivé. Když je potřeba uvařit něco, co potěší celou rodinu, co se bude jíst s chutí a bez zbytečných řečí, právě tento pokrm je jistota. Hodí se do všedního dne, na víkend i na chvíle, kdy se u stolu sejde více lidí. A co je důležité – zvládne jej připravit i ten, kdo se v kuchyni teprve rozkoukává.
Bešamelová omáčka, která tvoří základ tohoto jídla, má původ ve francouzské kuchyni. Dnes už je ale doma i v českých kuchyních. Je jemná, hladká, a když se udělá poctivě, dodá pokrmu úplně jiný rozměr. Spojí chutě, zjemní strukturu a vytvoří dojem, že se vařilo s péčí. V kombinaci s těstovinami a masem vznikne jídlo, které zasytí a zároveň pohladí.
Tento recept má mnoho podob. Někdo přidává mleté maso, jiný šunku, další třeba žampiony nebo brokolici. Výborně funguje i s uzeným masem, které dodá výraznější chuť. Sýr navrch je samozřejmostí – ať už gouda, ementál nebo parmazán, každý dodá jiný charakter. A pokud je chuť na něco svěžejšího, stačí přidat hrst zelených bylinek nebo k pokrmu servírovat salát.
Zapečené těstoviny s bešamelem nejsou jen jídlo. Jsou to vzpomínka na domov, na chvíle, kdy se jedlo společně, kdy se povídalo, kdy se nikam nespěchalo. Jsou to obyčejné okamžiky, které mají největší cenu. A právě v tom je jejich síla – v jednoduchosti, která chutná.
Základ
Masová směs
Bešamel
Na posypání
Těstoviny vařte v osolené vodě 5 minut, slijte je a vložte do zapékací mísy. Na pánvi s rozpáleným olejem smažte mleté maso 3–5 minut a poté ho zalijte vínem. Pokrm vařte dalších 2–5 minut, dokud se víno neodpaří.
Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nové koření, skořici, passatu a vodu. Ingredience zamíchejte, ochuťte solí, pepřem a pokrm vařte 20 minut. Po této době ze směsi vyjměte nové koření se skořicí a smíchejte ji s těstovinami.
Na pánvi smíchejte rozpuštěné máslo s moukou a po 2 minutách přidejte teplé mléko. Směs ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a vmíchejte do ní rozšlehané vejce.
Bešamel vařte dalších 8–10 minut, a jakmile zhoustne, pokryjte jím těstoviny s masem v zapékací míse. Na vrstvu bešamelu naneste strouhaný sýr a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
Zapečené těstoviny s bešamelem servírujte teplé.
Tip: Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo snítkou oregana, či jiné oblíbené bylinky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Greek Cuisine

