Zapečený bramborový koláč - postup přípravy
Zapečené neboli gratinované brambory se dávno staly českou klasikou. Každá rodina má svůj vlastní specifický recept na tuhle dobrotu, kterou lze doplnit prakticky čímkoliv. Masem, uzeninou, naloženou i čerstvou zeleninou nebo zelenými bylinkami či různými druhy koření, smetanou či sýrem. Pokud sháníte výborný univerzální základní recept na gratinované brambory, který byste mohli použít jako základnu pro různé varianty této dobroty, pak pro vás jeden takový máme. Dokonce si můžete vyhrát i s tvarem této dobroty a vyskládat ji třeba do dortové formy a udělat tak lahodný slaný bramborový koláč.
Ingredience
Návod na přípravu:
Brambory oškrábejte, umyjte je a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Vezměte zapékací mísu nebo dortovou formu a důkladně ji vymažte máslem. Na dno vyložte jednu vrstvu bramborových koleček tak, aby se lehce vzájemně překrývala. Posypejte solí a pepřem a rozložte na ni tence nakrájenou cibuli. Pak přidejte druhou vrstvu brambor, opět posolte a popepřete a znovu vyložte cibuli. Takto pokračujte se zbylými surovinami. Vrchní vrstvu by měly tvořit brambory.
Brambory ve formě zalijte mlékem a vložte je do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut. Pak stáhněte teplotu na 180 stupňů Celsia a dopékejte dalších 20 minut, aniž byste mezitím troubu otevírali.
Když jsou brambory upečené, vyndejte je z trouby a nechte lehce zchladnout. Vyklopte bramborový koláč z formy, nakrájejte ho na porce a podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo s jinou oblíbenou omáčkou.
Takto mohou brambory posloužit jako vegetariánský hlavní chod, anebo jako příloha k masu nebo ke grilované zelenině.
Pokud chcete výsledek chutnější a voňavější, brambory zalijte namísto mlékem rozšlehaným vajíčkem s trochou smetany a vrchní vrstvu posypejte nastrouhaným sýrem.
Dobrou chuť.