Zavařené hroznové víno na zimu - postup přípravy
Pokud patříte mezi ty, kteří milují uzobávat sladké kuličky hroznového vína, nemusíte si zoufat ani v zimě. Vyzkoušejte velmi snadný a rychlý recept na sladkou pochoutku, kterou milují především děti.
Ingredience
Sklenice o velikosti 1 litr včetně víček a veškeré nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou a mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut.
Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout. Sklenice a víčka můžete sterilizovat také v troubě při 180 °C na 30 minut.
Hroznové víno 2krát po sobě velmi důkladně omyjte pod tekoucí vodou a kuličky otrhejte do mísy. Ovoce, které budete zavařovat, vybírejte opravdu pečlivě. Pokud má na sobě hrozen i sebemenší náznak hniloby, raději ho vyhoďte.
Zvolit můžete různé odrůdy i barvy hroznů. Otrhané kuličky ještě jednou propláchněte vodou a vložte je do předem připravených sklenic až po okraj. Do každé sklenice dejte lžíci cukru.
Pokud nechcete nálev příliš sladký, nebo maté velmi sladké hrozny, doslaďte nálev podle své chuti. Případně cukr nemusíte přidávat vůbec. Připravené hrozny zalijte až po okraj vodou pokojové teploty.
Na dno velkého hrnce položte utěrku a naskládejte do něj sklenice tak, aby se nedotýkaly. Do hrnce nalijte tolik vody, aby byly sklenice ponořené alespoň ze dvou třetin. Jakmile začne voda vřít, přiklopte sklenice víčky a zavařujte 15 minut.
Po uvaření vyjměte sklenice z vody, víčka pořádně utáhněte a otočte je dnem vzhůru. Přikryjte je teplou dekou a nechte je odležet do druhého dne. Poté zavařené hrozny uskladněte na chladném a temném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовить просто с Нелей Королёвой