Zavařené vepřové maso - postup přípravy
Zavařené vepřové maso uvítáte při jakékoliv příležitosti. Když si vytvoříte dostatečné zásoby ve spíži, budete mít neustále k dispozici perfektní chuťovku pro rodinu či pro přátele, kteří k vám zavítají na návštěvu. Je to skutečná lahůdka a nedá se porovnat s kupovanými konzervami.
Ingredience
Nejprve si důkladně omyjte zavařovací sklenice s víčky. Potřebovat budete cca 3 půllitrové nádoby. Posléze si ochuťte vepřové maso solí, mletým pepřem a dobře promněte rukama.
Následně jej nakrájejte na větší kostky a napěchujte do vymytých sklenic (od vrchu musí zůstat volný prostor cca jeden až jeden a půl centimetru). Do každé nádoby také vložte bobkový list a 2 kuličky celého pepře.
Nyní sklenice pokryjte pouze z vrchu alobalem. Vložte do trouby a zavařujte v první fázi při asi 170 °C. Po asi 30 minutách snižte teplotu na 110 °C a vařte další dvě a půl hodiny.
Hotové masové „konzervy“ opatrně vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Nakonec dobře zavíčkujte.
Zavařené vepřové maso uchovávejte ideálně v lednici nebo v chladném sklepě či spíži. Pochutnat si na něm můžete například s čerstvou bagetkou, chlebem, rohlíkem, nebo houskou.
Hodit se bude například i nakládaná sladkokyselá zeleninka, strouhaný křen, či hořčice. Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud budete chtít skutečně chutné a vláčné masové „konzervy“, vsaďte a na kombinaci vepřové plece, vepřového boku a krkovice. Vše by mělo být ve stejném poměru.