Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařené zeleninové saláty pro každou příležitost

Zavařené zeleninové saláty pro každou příležitost - postup přípravy

Recepty na skvělé zeleninové saláty, které vám vydrží. Zpestří vaše masové hlavní chody a chuťově se hodí i k rybám. Vyzkoušejte něco nového a přidejte 3 lžíce zeleninového salátu do polévky nebo vývaru.

Ingredience pro:
1 porce

Květákový salát:

Zeleninový salát:

Zeleninový salát na ruský způsob:

Dýňová směs:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Květákový salát

Připravte si květák tak, že si ho rozdělíte na trsy, aby se vám vešel do sklenic. Spařte ho horkou vodou. Papriky si nakrájejte na kostky a mrkev na kolečka.




Veškerou zeleninu vložte do hrnce, přidejte vodu tak, aby zelenina byla ponořená. Přidejte sůl a cukr, ocet a trošku oleje, vařte po dobu 15 minut.

Zeleninový salát nechte namáčet v marinádě po dobu 24 hodin. Hotovou zeleninovou směs nalijete do sklenic a uzavřete. Salát se skvěle hodí k jakémukoliv masu jako příloha. 

Zeleninový salát

Mrkev nastrouhejte na struhadle, nahrubo. Zelí a papriky nakrájejte na proužky, cibuli překrojte napůl a nakrájejte na slabé půlkroužky. Všechnu připravenou zeleninu vložte do velkého hrnce, podlijte troškou vody, přidejte sůl, cukr a ocet.

Nechte salát marinovat 12 hodin, příležitostně promíchávejte. Zeleninovou směs pak vlijte do sklenic a uložte do ledničky. Podávejte jako přílohu k masovým hlavním chodům.

Zeleninový salát na ruský způsob

Rajčata nakrájejte nadrobno. Mrkev a řepu nastrouhejte nahrubo na struhadle. Cibuli nakrájejte na tenké půlkruhové plátky.


Mrkev, řepu i cibuli smažte 10 minut na oleji, pak přidejte rajčata, sůl a vařte 2 hodiny. 15 minut před koncem vaření přidejte do hrnce zázvor, cukr a ocet.

Hotovou směs nalijte do připravených sklenic a nechte vychladnout. Skvěle se hodí jako omáčka k těstovinám nebo k masu. 

Dýňová směs

Dýni si vydlabejte, nakrájejte ji na kostky. Rajčata si nakrájejte nadrobno a přidejte s dýní do hrnce. Přilejte trochu vody, ocet, nasypejte cukr, sůl a olej.

Vařte směs po dobu 25 minut. Po uvaření přidejte prolisovaný česnek a salát promíchejte.

Nechte vychladnout a nalijte do příslušných sklenic. Salát s dýní se skvěle hodí ke kuřecímu řízku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů