Zavařený květák s paprikou a mrkví - postup přípravy
Díky tomuto receptu si můžete užívat chuť čerstvé zeleniny během celého roku. Zavařený květák můžete přidat do salátů, usmažit ho nebo z něj připravit polévku.
Ingredience
Květák omyjte, zbavte ho listů a rozdělte ho na růžičky. Papriku omyjte, zbavte ji semeníku a nakrájejte ji na širší pruhy. Oloupejte také mrkev, kterou nakrájejte na kousky ve tvaru hranolek.
Omyjte bylinky, oloupejte stroužky česneku a začněte s plněním sterilizovaných sklenic.
Poznámka: Sterilizace sklenic i víček je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.
Do každé sklenice vložte snítku kopru, pár snítek petrželky, několik snítek celeru, 5 stroužků česneku, bobkový list a 8 kuliček celého černého pepře. Nyní sklenici naplňte růžičkami květáku, které prokládejte paprikou, mrkví a bylinkami.
Tip: Při plnění sklenic se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Do každé naplněné sklenice vsypte lžíci cukru, 2 lžíce soli a vlijte 3 lžíce octa. Na závěr do sklenic vlijte studenou vodu, a to do plna. Na sklenice volně položte sterilizovaná víčka a vložte je do většího hrnce se dnem vyloženým utěrkou.
Do hrnce nalijte vodu tak, aby hladina sahala asi do ⅔ výšky sklenic a od bodu varu zeleninu zavařujte 30 minut. Po zavaření sklenice vyndejte, víčka pevně utáhněte a nechte je pod utěrkou volně vychladnout.
Tip: Květák můžete mít díky tomuto receptu stále po ruce. Můžete ho smažit, přidat do salátů nebo z něj uvařit například polévku.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкусные Рецепты от Аллы