Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařený květák s paprikou a mrkví

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zavařený květák s paprikou a mrkví - postup přípravy

Díky tomuto receptu si můžete užívat chuť čerstvé zeleniny během celého roku. Zavařený květák můžete přidat do salátů, usmažit ho nebo z něj připravit polévku.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Květák omyjte, zbavte ho listů a rozdělte ho na růžičky. Papriku omyjte, zbavte ji semeníku a nakrájejte ji na širší pruhy. Oloupejte také mrkev, kterou nakrájejte na kousky ve tvaru hranolek.

2. KROK

Omyjte bylinky, oloupejte stroužky česneku a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. 

Poznámka: Sterilizace sklenic i víček je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.

3. KROK

Do každé sklenice vložte snítku kopru, pár snítek petrželky, několik snítek celeru, 5 stroužků česneku, bobkový list a 8 kuliček celého černého pepře. Nyní sklenici naplňte růžičkami květáku, které prokládejte paprikou, mrkví a bylinkami. 

Tip: Při plnění sklenic se můžete inspirovat postupem níže ve videu. 

4. KROK

Do každé naplněné sklenice vsypte lžíci cukru, 2 lžíce soli a vlijte 3 lžíce octa. Na závěr do sklenic vlijte studenou vodu, a to do plna. Na sklenice volně položte sterilizovaná víčka a vložte je do většího hrnce se dnem vyloženým utěrkou. 

5. KROK

Do hrnce nalijte vodu tak, aby hladina sahala asi do ⅔ výšky sklenic a od bodu varu zeleninu zavařujte 30 minut. Po zavaření sklenice vyndejte, víčka pevně utáhněte a nechte je pod utěrkou volně vychladnout. 

6. KROK

Tip: Květák můžete mít díky tomuto receptu stále po ruce. Můžete ho smažit, přidat do salátů nebo z něj uvařit například polévku. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů