Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Žemlovka s jablky a tvarohem

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Žemlovka s jablky a tvarohem - postup přípravy

Z bílého či sladkého pečiva a jablek je vždy vynikající žemlovka, chuť jde vylepšit i přidáním tvarohu nebo rozinek. Recept nám poskytla paní Marie Kopalová.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

V míse rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte vanilkový cukr. Pokud máte rádi sladší žemlovku, můžete směs přisladit. Pokud by bylo mléka a vajec málo, můžete trochu mléka a ještě vejce přidat.

2. KROK

Veku nakrájejte na plátky, můžete použít i jiné bílé pečivo nebo například sladké, jako jsou loupáčky či vánočka. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, rozinky namočte alespoň na hodinu do rumu a tvaroh smíchejte s cukrem podle chuti.

3. KROK

Formu vymažte máslem. Plátky veky namočte do mléka, aby navlhly, a dejte je na dno. Dejte na ně vrstvu tvarohu, na něj dejte jablka a posypejte je skořicí podle chuti. Pokud jsou jablka moc kyselá, můžete je mírně osladit.

4. KROK

Poté je posypejte rozinkami. Nahoru rozložte další vrstvu veky a vše zalijte zbylým mlékem s vejcem. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte žemlovku do zlatova.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů