Zavařované cuketky v rajčatové omáčce - postup přípravy
Mladé cukety vám mohou vydržet celou zimu, pokud je spolu s česnekem a rajčatovou omáčkou zavaříte do sklenic. Můžete je pak použít na různé druhy pokrmů i konzumovat s pečivem.
Na cukety
Na omáčku
Z malých mladých cuket odkrojte tvrdé konce a do každé udělejte podélný zářez. Oloupejte česnek a pokrájejte ho na menší kusy. Do každého zářezu vložte 3 až 4 kousky česneku.
Vyložte plech pečicím papírem a potřete ho olejem. Pak rozložte cuketky na plech zářezem nahoru a také je potřete olejem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je, dokud nezačnou na povrchu hnědnout.
Oloupejte rajčata a rozmixujte je v mixéru, můžete použít i konzervovaná nebo rajčatovou omáčku. Přidejte nim olivový olej a dejte je vařit. Asi po 10 minutách přidejte sůl a ještě provařte.
Dejte do větších sklenic ještě horké upečené cuketky, kolik se jich tam vejde, a zalijte je vroucí omáčkou, nechte nahoře trochu prostoru. Uzavřete je čistými víčky, přikryjte dekou a nechte pomalu chladnout. Po vychladnutí zkontrolujte víčka. Pokud se přichytila, vydrží cukety v temnu a chladu celý rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.