Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařované cuketky v rajčatové omáčce

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zavařované cuketky v rajčatové omáčce - postup přípravy

Mladé cukety vám mohou vydržet celou zimu, pokud je spolu s česnekem a rajčatovou omáčkou zavaříte do sklenic. Můžete je pak použít na různé druhy pokrmů i konzumovat s pečivem.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Na cukety

Na omáčku

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Z malých mladých cuket odkrojte tvrdé konce a do každé udělejte podélný zářez. Oloupejte česnek a pokrájejte ho na menší kusy. Do každého zářezu vložte 3 až 4 kousky česneku.

2. KROK

Vyložte plech pečicím papírem a potřete ho olejem. Pak rozložte cuketky na plech zářezem nahoru a také je potřete olejem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je, dokud nezačnou na povrchu hnědnout.

3. KROK

Oloupejte rajčata a rozmixujte je v mixéru, můžete použít i konzervovaná nebo rajčatovou omáčku. Přidejte nim olivový olej a dejte je vařit. Asi po 10 minutách přidejte sůl a ještě provařte.

4. KROK

Dejte do větších sklenic ještě horké upečené cuketky, kolik se jich tam vejde, a zalijte je vroucí omáčkou, nechte nahoře trochu prostoru. Uzavřete je čistými víčky, přikryjte dekou a nechte pomalu chladnout. Po vychladnutí zkontrolujte víčka. Pokud se přichytila, vydrží cukety v temnu a chladu celý rok.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

7. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů