Zavařování na zimu: Rajčatová omáčka s bylinkami - postup přípravy
Zavařování nemusí nutně značit jenom kompoty, marmelády a okurky. Zpracujte bohatou úrodu rajčat a připravte si báječnou rajčatovou omáčku se zelenými bylinkami, která vám vydrží i do přespříští zimy – ovšem pokud ji do té doby nespotřebujete, protože je jedním slovem úžasná.
Ingredience
Rajčata umyjte, zbavte je stopek a nakrájejte je na menší kousky, které semelte mlýnkem na maso vybaveným jemným sítkem.
Oloupejte česnek a taktéž ho umelte v masomlýnku.
Zelené bylinky opláchněte pod proudem studené vody, přeberte je a případně odstraňte zkažené listy. Zbytek pak ostrým nožem nasekejte najemno, ale nijak bylinky nadměrně nedrťte.
Do velkého hrnce se silným dnem nalijte semletá rajčata, postavte je na kamna a přiveďte k varu. Jakmile se objeví první bublinky, ztlumte oheň na střední úroveň a za častého míchání vařte asi 15 minut.
Poté přidejte sůl, cukr, nadrcený česnek a nasekané zelené bylinky. Všechny přísady dobře promíchejte.
Ochuťte směs mletým černým pepřem a koriandrem, přidejte pálivou paprikovou pastu podle chuti a přilijte trochu rafinovaného slunečnicového oleje. Znovu vše důkladně promíchejte a vařte dalších 5 minut na mírném ohni a často míchejte.
Nakonec přidejte pět polévkových lžic octa, znovu promíchejte a vařte další 2 až 3 minuty.
Připravte si devět zavařovacích sklenic i s víčky, vymyjte je pastou z jedlé sody a vody a pět minut je povařte v hrnci s vroucí vodou. Do sklenic pak naplňte hotovou rajčatovou směs a ihned je zakryjte víčky, která pevně uzavřete.
Sklenice s omáčkou nechte vzhůru nohama pod utěrkou vychladnout na pokojovou teplotu a uskladněte do lednice, studené spíže nebo do sklepa.
Dobrou chuť.