Želatinový dort „Skleněné kameny“ - postup přípravy
Tento recept je zvláštní. Dort, který vypadá, jako by byl plný skleněných kvádrů a krychliček, je ve skutečnosti ze zakysané smetany a plný ovocného želé. Jeho výroba je neskutečně zábavná a barevná práce. Stejně nádherně i ozdobí stůl a mít ho na talíři je jedna velká radost. Vneste do své kuchyně záplavu barev a připravte si tuto zvláštní laskominu.
Ingredience
Barevné želé připravte podle návodu na obalu do tří obdélníkových mističek a nechte je důkladně vychladnout a ztuhnout. To může trvat i několik hodin a nejde to urychlit, proto připravujte dort s náležitým předstihem.
Nalijte zakysanou smetanu do mísy, přidejte k ní moučkový cukr a elektrickým šlehačem obojí na střední otáčky vyšlehejte do hladké a napěněné směsi. Rozřeďte bezbarvou želatinu 250 mililitry vody a nechte ji deset minut odležet, aby nabobtnala. Pak ji rozpusťte na sporáku či v mikrovlnné troubě. Tenkým pramínkem ji přilévejte k oslazené smetaně a šlehačem průběžně míchejte.
Když je želatina v miskách dostatečně tuhá, je načase ji vyndat ven. To může jít ztuha, ale existuje na to dobrý trik. Připravte si nádobu s horkou vodou. Nádoba musí být větší, než jste použili k tvorbě želatiny. Každou krabičku s želé do horké vody ponořte a držte ji tam několik sekund. Na okrajích se želatina rozpustí a celý kvádr pak půjde snadno vyklopit ven. Všechny želatinové kvádry pak rozkrájejte na menší kostky.
Vezměte formu na bábovku nebo jinou dortovou formu. Nalijte do ní trochu smetanové směsi a do ní vyskládejte několik barevných kostek. Ty zalijte znovu smetanou a opět na ni vyskládejte kostky. Takto postupujte, dokud vám nedojdou suroviny nebo místo ve formě. Poslední vrstvu by měla tvořit smetana, kterou stěrkou urovnejte do roviny, aby dort pak bez obtíží stál. Formu s želatinou pak vložte nejméně na 4 hodiny do lednice vychladit a ztuhnout.
Když dort náležitě ztuhne, k jeho vyjmutí z formy opakujte postup s horkou vodou. Tu nalijte do velkého hrnce a ponořte do ní formu s želatinovým dortem. Jakmile se uvolní, vyklopte ho opatrně na talíř či podnos a užijte si tu nádhernou podívanou. Pak už stačí jen nakrájet a podávat.