Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané červené zelí s citrónem a jablečným octem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Nakládané červené zelí s citrónem a jablečným octem - postup přípravy

Obyčejné červené zelí se rázem promění na nekonečně dlouho trvanlivou dobrotu, která ale chutná jako čerstvá zelenina. Stačí jeden den zrání, a to nejlahodnější zelí je hotové. Můžete ho použít jako doplněk různých pokrmů i jako součást zeleninových salátů. Je svěží a křupavé, takže se hodí téměř ke kterémukoliv pokrmu. Pokud máte rádi turecký kebab, už jste se s tímto zelím nejspíš setkali. Je totiž tradiční součástí kebabových wrapů a plněných chlebů.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hlávku zelí rozkrojte na čtvrtiny a každou z nich nakrájejte na tenké proužky, přičemž odstraňte kusy bílého košťálu. Namísto krájení můžete použít také klasickou škrabku na brambory, díky níž získáte nudličky mnohem jemnější. Rozdělte jednotlivé nudličky od sebe a vložte je do velké mísy.

2. KROK

Vezměte dva středně velké citróny, trochu je dlaních poválejte po pracovní ploše, rozkrojte je a vymačkejte z nich veškerou šťávu. Tu pak nalijte do mísy s nakrouhaným zelím. Přidejte jednu polévkovou lžíci soli a zalijte sklenicí jablečného octa. Rukama nyní zelí v nálevu dobře promíchejte a promačkejte, aby se nálev dostal do všech částí zelí a aby pustilo i svou vlastní šťávu.

3. KROK

Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, do kterých napěchujte veškeré připravené zelí tak, aby bylo ve sklenicích pevně zatlačené. Šťávu, která zůstala v míse po zelí, rovnoměrně rozdělte do všech sklenic. Osušte hrdla se závitem papírovými utěrkami a uzavřete nádoby víčky, která dobře utáhněte, a sklenice otočte dnem vzhůru. Z uvedeného množství surovin byste měli získat tři půllitrové sklenice a jednu čtvrtlitrovou.

4. KROK

Hotové zelí nechte ve sklenicích ležet vzhůru nohama po dobu 1 hodiny. Pak je narovnejte a nechte je 24 hodin stát. Po této době můžete zelí konzumovat, anebo jej uskladněte do chladu a temna, kde vám vydrží až dva měsíce. Podávejte zelí jako součást salátů, anebo ho použijte při vaření jako běžné kupované nakládané zelí. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů