Zelí s mrkví ve sladkokyselé marinádě - postup přípravy
Zelí s mrkví je naloženo ve sladkokyselé marinádě, která pokrmu dodává svěží chuť. Zeleninu můžete servírovat samostatně, jako salát, ale také jako přílohu k masu.
Základ
Marináda
Hlávkové zelí s oloupanou mrkví nastrouhejte na proužky a smíchejte ve větším hrnci. Pomocí šťouchadla zeleninu promačkejte a začněte s přípravou marinády.
Do vroucí vody vmíchejte sůl, ocet, koření a cukr. Marinádu přiveďte k varu a poté ji ihned odstavte z tepla. Potrvá to přibližně 3 minuty.
Poznámka: Marináda vystačí na 10 000 g zeleniny.
Marinádou zalijte zeleninu v hrnci, pomocí šťouchadla ji znovu promačkejte tak, jak to můžete vidět ve videu níže a poté ji zakryjte talířem, který můžete zatížit naplněnou sklenicí.
Poznámka: Talíř zde slouží jako náhrada lisu.
Zelí s mrkví marinujte 10–20 hodin při pokojové teplotě a poté směsí naplňte sterilizovanou sklenici, kterou pevně uzavřete víčkem. Zeleninu skladujte na tmavém a chladném místě.
Tip: Pokrm můžete servírovat samostatně jako svačinku nebo ho použít jako přílohu k hlavnímu chodu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкусно Просто и Доступно