Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelí s mrkví ve sladkokyselé marinádě

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Zelí s mrkví ve sladkokyselé marinádě - postup přípravy

Zelí s mrkví je naloženo ve sladkokyselé marinádě, která pokrmu dodává svěží chuť. Zeleninu můžete servírovat samostatně, jako salát, ale také jako přílohu k masu.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Základ

Marináda

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Hlávkové zelí s oloupanou mrkví nastrouhejte na proužky a smíchejte ve větším hrnci. Pomocí šťouchadla zeleninu promačkejte a začněte s přípravou marinády.

2. KROK

Do vroucí vody vmíchejte sůl, ocet, koření a cukr. Marinádu přiveďte k varu a poté ji ihned odstavte z tepla. Potrvá to přibližně 3 minuty.

Poznámka: Marináda vystačí na 10 000 g zeleniny.

3. KROK

Marinádou zalijte zeleninu v hrnci, pomocí šťouchadla ji znovu promačkejte tak, jak to můžete vidět ve videu níže a poté ji zakryjte talířem, který můžete zatížit naplněnou sklenicí. 

Poznámka: Talíř zde slouží jako náhrada lisu.

4. KROK

Zelí s mrkví marinujte 10–20 hodin při pokojové teplotě a poté směsí naplňte sterilizovanou sklenici, kterou pevně uzavřete víčkem. Zeleninu skladujte na tmavém a chladném místě. 

5. KROK

Tip: Pokrm můžete servírovat samostatně jako svačinku nebo ho použít jako přílohu k hlavnímu chodu.

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů