Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Perfektní domácí majonéza z mléka a bez vajec

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

Perfektní domácí majonéza z mléka a bez vajec - postup přípravy

Skvělá majonéza je základní výbavou každé domácnosti a domácího kuchaře či kuchařky. Jen díky této prosté surovině totiž dokážete prakticky z čehokoliv vykouzlit parádní salát. Prostě to nakrájejte na kousky, smíchejte to dohromady a zalijte majonézou – nejlépe tou domácí, samozřejmě. Pokud se obáváte složitých příprav a postupů, není k tomu důvod.

Jediné, co potřebujete, je tyčový mixér (popřípadě ruční metlička), vhodná nádoba, olej a vajíčka. Pokud vajíčkům (a zejména těm syrovým) právě neholdujete, můžete je jednoduše zaměnit za mléko. Pochybovačné pohledy si nechte pro sebe a nejdříve to vyzkoušejte. Zjistíte, že lepší majonézu jste ještě nikdy nejedli!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Před započetím přípravy vyndejte mléko z lednice a nechte ho zteplat na pokojovou teplotu (předpokládáme, že olej nechladíte, pokud byste ho ale měli ve studené spíži, rovněž ho vyndejte, aby měl stejnou teplotu jako mléko). Mimochodem, namísto klasického mléka můžete použít i mléko sójové, které disponuje vlastnostmi nutnými pro vznik správné majonézové konzistence.

2. KROK

Nyní si připravte užší a vyšší nádobu, která se standardně dodává jako příslušenství k tyčovému mixéru. Pokud takovou misku nemáte, použijte jakoukoliv širší a vyšší sklenici, půllitr či hrnek, do kterého se vejde hlavice tyčového mixéru a který se vám bude dobře držet. Nalijte do sklenice či nádoby mléko, ponořte do něho tyčový mixér a zapněte ho na nejvyšší otáčky. Mixujte a šlehejte mléko tak dlouho, dokud z něho nevytvoříte mléčnou pěnu, podobnou, jako když připravujete své oblíbené Latté (nemusí být ale tak jemná).

3. KROK

K našlehanému a napěněnému mléku přilijte olej, který může být slunečnicový, anebo třeba olivový, ale ne extra panenský, ale raději pomace, který nemá tak výraznou olivovou příchuť, která je v případě majonézy vyloženě na škodu. Dobře by měl posloužit i olej řepkový. Zvolte ten, se kterým máte dobré zkušenosti a o němž víte, že nemá žádnou výraznou příchuť, která by v majonéze nechtěně dominovala.

4. KROK

Do oleje a mléka přidejte sůl a cukr a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezíská charakteristickou hustou konzistenci, typickou pro majonézu. Pak přidejte ještě jednu čajovou lžičku hořčice a tři lžíce citronové šťávy a znovu prošlehejte do homogenní konzistence. Pokud máte rádi pikantní příchuti, můžete směs dochutit třeba také pepřem nebo mletým chilli. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů