Polévka z hlávkového zelí a mletého masa - postup přípravy
Zelná polévka je česká klasika a málokoho by napadlo, že vlastně může vypadat úplně jinak, než jak jsme zvyklí. Vyzkoušejte jedinečný starý recept na polévku z bílého hlávkového zelí a mletého masa, který se obejde bez další zeleniny i jiných příkras a který s námi sdílela paní Ilona Šimůnková.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nasekejte ji nadrobno. Zelí nakrouhejte ostrým nožem na tenké proužky, které pokrájejte na kratší vlákna. V hrnci rozehřejte olej, osmahněte v něm cibuli dorůžova a přidejte mleté maso. Osolte ho a opepřete a nechte ho opéct ze všech stran mírně dozlatova.
Opečené maso v hrnci posypejte hladkou moukou a přidejte lžíci rajčatového protlaku. Za stálého míchání nechte obojí zarestovat. Přihoďte nakrouhané zelí, pokud chcete, přidejte i na kostky pokrájené brambory (nejsou ale nutné), podlijte trochou vody a nechte pod pokličkou dusit doměkka.
Nakonec polévku dochuťte kostkou masoxu, podle chuti ji zahustěte záklechtkou z vody a trochy hladké mouky a nechte ještě asi 10 až 15 minut provařit. Hotovou polévku odstavte ze sporáku, nechte ji pár minut odpočinout a podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.