Zelné závitky s mletým masem - postup přípravy
Chcete si dopřát sytý a zároveň zdravý pokrm? Potom vsaďte na zelné závitky plněné mletým masem a rýží. Na přípravu jsou poměrně snadné a chutnají výtečně! Dokonale se hodí k rodinnému obědu či večeři.
Ingredience
Začněte tím, že si omyjete a očistíte čínské zelí. Poté natrhejte opatrně několik celistvých listů a dejte je vařit do měkka v mírně solené vodě. Mezitím si připravte masovou směs k plnění. Na pánvi si rozehřejte trochu slunečnicového oleje a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli.
Následně vložte loupanou a nahrubo strouhanou mrkev a opékejte nadále ze všech stran dozlatova. V další fázi zakápněte vše rajským protlakem, osolte, opepřete, promíchejte a hotovou směs odstavte z plotny.
Nyní si k ruce vezměte velkou mísu a v ní si propojte rukama mleté maso spolu s vařenou rýží a s právě připravenou směsí z cibule a mrkve (asi 2 lžíce nechte v pánvi), také vsypte dle chuti sladkou mletou papriku, petržel a sušený česnek. Možné je masové těsto ještě dosolit a dopepřit.
Dokončování pokrmu, jeho zapékání v troubě a servírování
Dále si zbylé množství zeleninové směsi s rajským protlakem v pánvi zřeďte 450 ml vody a přiveďte k varu. Omáčku zahustěte 50 ml vody, v které jste rozpustili lžíci hladké mouky, rovněž vše osolte, opepřete, zakápněre zakysanou smetanou a důkladně promíchejte vařečkou. Posléze naplňte vařené zelné listy masovou směsí s rýží a pečlivě zarolujte.
Jednotlivé porce vyskládejte do zapékací misky, podlijte omáčkou a dejte zapékat na cca 60 minut při teplotě 180 °C. Hotové jídlo ihned podávejte. Přejeme vám dobrou chuť.