Zelný koláč na plech s koriandrovým dresingem - postup přípravy
Tento zelný koláč je výborná a rychlá dobrota, kterou si užijete jako chutnou a zdravou večeři či snídani, případně i jako zobání k televizi nebo pohoštění k setkání s přáteli. Chutná lépe než pizza a spolu s lahodným dresingem z plnotučné zakysané smetany, koriandrové nati a česneku je božský.
Ingredience
Na dresing
Hlávkové zelí zbavte svrchních listů, rozpulte hlávku a zbavte ji tuhého košťálu. Zbytek zelí nakrájejte na malé kousky. Vložte je do cedníku, důkladně je propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Poté je vložte nad páru a nechte je 10 minut podusit. Následně je odstavte z ohně a nechte zchladnout.
Nakrájejte tři menší nebo dvě větší očištěné cibule. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje, na němž nechte osmahnout připravenou cibuli dorůžova.
Prolisujte do misky 10 stroužků česneku a přihoďte je do pánve ke zrůžovělé cibuli. Promíchejte a nechte chvilku spolu restovat, dokud česnek nezačne pronikavě vonět. Poté směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
Čerstvou chilli papričku rozkrojte, odstraňte semínka a dužninu nakrájejte na tenké proužky. V misce je smíchejte s povařeným a vychladlým zelím i cibulkovým základem a také se čtyřmi vejci a odváženou hladkou moukou. Přidejte 4 čajové lžičky soli, jednu lžičku pepře a dvě lžičky sušeného tymiánu a vše promíchejte do hladkého a homogenního těsta.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyklopte do něj připravenou zelnou směs, kterou rozprostřete po celé ploše plechu do rovnoměrné vrstvy. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte zelný koláč asi 50 minut.
Zatímco se zelí peče, smíchejte plnotučnou zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, nahrubo nasekanými lístky koriandru (můžete ho nahradit např. petrželkou) a kapkou čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Přidejte také čtvrt lžičky soli a vše promíchejte dohladka.
Upečený zelný koláč nechte zchladnout, nakrájejte ho na porce a podávejte spolu s připraveným smetanovým dresingem z česneku a koriandru, případně s jinou vaší oblíbenou studenou omáčkou.