Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pomazánka ze sádla, masa a cibule

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Pomazánka ze sádla, masa a cibule - postup přípravy

Sádlo je cenná přísada na vaření a spousta pokrmů, jako jsou omáčky či polévky, díky němu získá neopakovatelné kouzlo a šmrnc. To ale není jediný způsob, jak lze vepřový tuk využít. Naše prababičky si s oblibou sádlo mazaly na chleba. Nic proti tomu, ale samotné sádlo příliš chuti nepobralo. Není ale špatný nápad využít ho jako skvělý základ na domácí pomazánku, která je více než skvělá spolu s doma upečeným chlebem. Navíc zavařená ve sklenicích vydrží věky!

Ingredience pro:
20 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Vepřové maso a sádlo umelte mlýnkem na maso či v kuchyňském robotu. Pokud jej nemáte, kupte si už hotové mleté maso. Domácí je ale lepší, protože máte jasnou kontrolu nad tím, co všechno do něj zpracujete. V případě sádla, pakliže nemáte mlýnek na maso, můžete použít už hotové vyškvařené. Funguje to stejně.




Mrkev očistěte a cibuli oloupejte ze slupky. Nyní máte opět dvě možnosti. Pokud disponujete mlýnkem na maso, zeleninu jen naporcujte na menší kusy a promelte je mlýnkem. Pokud jej nemáte, nasekejte cibuli na jemné kostičky a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.

Zeleninu dobře promíchejte s mletým masem a přidejte také sůl, mletý černý pepř, popřípadě jiné koření, které máte rádi.

Připravte si několik zavařovacích sklenic, které jste předtím dobře umyli a sterilizovali. Masovou směs do sklenic dobře napěchujte a pevně zavíčkujte víčkem.

Na dno velkého hrnce narovnejte utěrku či ručník a vyskládejte na něj připravené sklenice. Zalijte je horkou vodou a postavte je na sporák, kde vodu v hrnci přiveďte k varu na maximální teplotu. Když začne vřít, snižte plamen na minimum a vařte další 2 hodiny. Poté vyndejte sklenice z hrnce – NEOTÁČEJTE je dnem vzhůru! – nechejte je zvolna vychladnout a přemístěte na tmavé a chladné místo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů