Zelný salát do skla jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Zelný salát do skla se skvěle hodí k masovým pokrmům i křupavému pečivu. Je šťavnatý, má výraznou chuť a výhodou je, že ho připravíte rychle a jen ze 4 ingrediencí.
Zelný salát do skla je jedním z těch receptů, u kterých se ukáže, že někdy méně znamená víc. Stačí jen pár surovin – zelí, mrkev, sůl a voda – a přesto vznikne šťavnatý, křupavý salát, který perfektně doplní masové pokrmy nebo čerstvé pečivo. Příprava je jednoduchá, a i když si vyžaduje trochu času, než salát odleží a rozvine svou chuť, výsledkem je vždy svěží a vyvážená kombinace, která potěší rodinu i hosty. Sklenice plné tohoto salátu jsou nejen praktickým doplňkem spíže, ale i malou vzpomínkou na domácí kuchyni, kterou můžete vychutnat kdykoliv během zimy.
Základ
Nálev
Omyté nakrouhané hlávkové zelí smíchejte s nastrouhanou mrkví a pokračujte s přípravou nálevu.
Poznámka: V tomto receptu má jedna hlava zelí hmotnost 3300–3500 g.
V hrnci smíchejte vodu se solí, a jakmile se rozpustí, nálevem vlijte do mísy se zeleninou. Ingredience promíchejte a nechte ji odpočívat 40 minut.
Zeleninou, včetně nálevu, následně naplňte dobře omyté sklenice, které uzavřete.
Poznámka: Sklenice není nutné sterilizovat. K mytí můžete použít vodu s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Poté je důkladně opláchněte.
Zelný salát do skla nechte odpočívat 10–14 dní před konzumací a uchovávejte ho na chladném a tmavém místě.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 7 sklenic o objemu 3000 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус

