Zelný salát s mrkví - postup přípravy
Zima se přiblížila a s ní i mnoho respiračních nemocí. Abyste svou imunitu ochránili, je potřeba doplnit organismu mnoho vitamínů. To dokonale učiníte tak, když si pochutnáte na vlastnoručně připraveném zelném salátu s mrkví, který je šťavnatý, křupavý, zkrátka bezkonkurečně dobrý.
Ingredience
Nejprve si očistěte hlávky zelí, omyjte je a pokrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Můžete jej však i nastrouhat na struhadle. Dále oloupejte mrkve a také je nahrubo nastrouhejte k zelí do velké mísy. Zeleninu následně dobře rukama promíchejte a mírně promněte, aby pustila šťávu. Do salátu ještě vložte bobkové listy, kuličky pepře a vrstvěte ho do sterilizovaných velkých sklenic.
V další fázi si připravte solanku. V hrnci si povařte vodu s cukrem, solí a octem. Pak tekutinu ještě horkou nalévejte do sklenic se zelným salátem s mrkví. Nakonec sklenice dobře uzavřete víčky a nechte nádoby vychladnout. Zelí skladujte do konzumace nejlépe v lednici. Postavit jej můžete i na police ve sklepě, kde je větší chlad.
Připravený salát můžete podávat například k masovým pokrmům a chutný bude také s těmi bramborovými. Jíst ho však můžete i samotný. Perfektně jím doplníte potřebné vitamíny a minerální látky v podzimním a zimním období. Pakliže máte rádi čerstvé bylinky typu kopr, petržel, či koriandr, můžete je do sklenice k salátu také přidat. Obdobným způsobem lze nakládat i jiné druhy zeleniny, jako třeba salátové okurky, nebo strouhaný celer.