Zjednodušená živáňská pečeně v alobalu - postup přípravy
Pravá živáňská pečeně je téměř na vymření, a to kvůli složitosti a nákladnosti její přípravy. Je mnohem jednodušší, ale neméně chutné, připravit si zjednodušenou verzi v alobalu a pečenou v troubě, třeba podle receptu od paní Martiny Recmanové.
Ingredience
Vepřovou krkovičku nakrájejte na plátky, které po obou stranách rozklepejte, posypejte solí a pepřem a z jedné strany potřete trochou plnotučné hořčice.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na kulaté plátky. Cibuli očistěte a nakrájejte ji na půlkolečka. Rajče omyjte, osušte a nakrájejte ho na měsíčky. Papriku zbavte jádřince a zbytku semínek a dužninu nakrájejte na proužky. Klobásu nakrájejte na tenčí kolečka.
Připravte si dvojité čtverce alobalu, na každý vyskládejte několik plátků anglické slaniny a položte na ni maso hořčicí nahoru. Maso poklaďte plátky brambor (měla by vycházet 1 velká brambora na porci), pár kolečky klobásy, polovinou cibulových půlkroužků, měsíčky rajčete a proužky papriky.
Vše posypejte kořením na vepřovou krkovici, popřípadě jinou oblíbenou kořenicí směsí, pokapejte rostlinným olejem a alobal pečlivě uzavřete tak, aby nevytékala šťáva. Dejte pozor, ať jej při zabalování neprotrhnete!
Balíčky s masem a zeleninou položte na plech a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 165 °C péct asi 2 hodiny. Ke konci pečení balíčky rozevřete a nechte je dopéct, aby maso a zelenina na povrchu jemně zezlátla. Po dopečení opatrně vyklopte obsah balíčku, včetně šťávy, do talířů a s velkou chutí podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.