Vánoční speciál, 3. díl: Išlské dortíčky, plněné kokosky a dalších 8 receptů na vánoční cukroví

Poslední díl našeho vánočního speciálu přináší přehled dalších skvělých receptů na vánoční cukroví. Na své si přijdou milovníci klasiky i ti, kdo rádi vyzkouší něco nového.

i Zdroj: iStock Vánoční speciál, 3. díl: Išlské dortíčky, plněné kokosky a dalších 8 receptů na vánoční cukroví

Osvědčených receptů na vánoční cukroví není nikdy dost. Ať už patříte mezi ty kuchařky, které trvají na klasice, nebo rády experimentujete a zkoušíte méně tradiční druhy, inspirujte se 3. dílem našeho vánočního speciálu. Možná právě vás dělí jediné kliknutí od vašeho nového oblíbeného receptu. 🙂




Išlské dortíčky

Takzvané išlské či išelské dortíčky patří k těm nejžádanějším druhům cukroví. A není divu, zdobená kolečka z jemného těsta slepovaná máslovým krémem uchvátí každého, kdo se rozhodne je ochutnat. Lze je vyšperkovat nejen čokoládou a cukrářským zdobením, ale také například fondánovou či marcipánovou hmotou, která vám zbyla z předchozího tvoření v kuchyni.

Mocca oválky

Milovníci kávy a cukroví mohou jásat. Pro ně totiž máme recept na výborné mocca oválky, které v sobě snoubí chuť kávy a jemného máslového těsta. Toto cukroví se navíc slepuje, rovněž kávovým, krémem, díky němuž stihne do Vánoc krásně zvláčnět. Můžete si navíc vyhrát i se zdobením a ozdobit je například cukrovou polevou a kávovými zrny v čokoládě.

Kokosové laskonky

Domácí laskonky jsou křehké bílkové cukroví, které mnohým připomíná dětství a jemuž lze jen stěží odolat. Základní verze receptu používá mleté ořechy, pokud jim však neholdujete, naši verzi s kokosem si zaručeně oblíbíte. Můžete je naplnit například máslovým nebo karamelovým krémem (recepty na oba krémy najdete uvnitř odkazu) či jakýmkoliv jiným dle vašeho gusta.

Polomáčené podkovičky

Jednoduché polomáčené podkovičky jsou rychlé vánoční cukroví, s nímž může poměřit své síly i úplný začátečník s pečením. 🙂 Výhodou je to, že je můžete slepit jakýmkoliv krémem, například i tím, který vám zbyl z přípravy jiného cukroví. Ozdobte je na závěr cukrářskými perličkami a máte jistotu, že se na svátečním stole budou opravdu vyjímat.

Vánoční perníčky

Co by byly Vánoce bez sladkých perníčků. Máme pro vás osvědčený recept na takové, které můžete jak ozdobit bílkovou polevou, tak namočit v rozpuštěné čokoládě. Důležité je i to, že pokud si pohlídáte správnou dobu pečení, nebudou tolik tvrdé, a tak je můžete péct i jen několik dní před Štědrým dnem.

Margotkové lodičky

Chcete-li svůj výběr cukroví obohatit o méně tradiční, avšak originální druh, vyzkoušejte margotkové lodičky. Neotřelý krém z oblíbené ikonické tyčinky v kombinaci s kakaovým těstem příjemně překvapí všechny milovníky skvělých chutí. Můžete ho také mimo jiné vyzkoušet třeba i na slepování lineckých koleček – zaručeně jejich chuť pozvedne na vyšší úroveň.


Polomáčené banánky

Křehké polomáčené banánky slepované džemem patří mezi klasiku, jež nesmí chybět na téměř žádné sváteční tabuli. Rovněž se jedná o vánoční cukroví, které lze napéct během chvilky, a tak se do něj mohou směle pustit i ty kuchařky, které jinak na pečení nemají tolik času.

Plněné kokosky

Pro „fajnšmekry“, kteří milují jemnou, exotickou chuť kokosu, máme léty prověřený recept na vylepšené kokosky. Jsou plněné krémem, posazené na dalším druhu cukroví a máčené v čokoládové polevě. Chcete-li letos zazářit před rodinou a návštěvami, doporučujeme vám je všemi deseti.

Slepované ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky jsou snad to nejoblíbenější vánoční cukroví, které se každoročně objevuje na našich stolech. Vdechněte jim nádech novoty s našim receptem. Jsou slepované jemným krémem a máčené v rozpuštěné čokoládě. Můžete použít krém, jaký chcete, skvělé budou s jednoduchým máslovým i ochuceným oříškovým.

Plněné špaldové ořechy

Mnohé druhy cukroví si lze upéct i ve zdravější verzi a stejně tomu je i u tradičních plněných ořechů. Díky použité špaldové mouce budou mít ještě lepší, ořechovější chuť. V kombinaci s kakaovým krémem se tak jedná o pochoutku, která by na tácu s cukrovím rozhodně neměla chybět.

Unikly vám předchozí díly našeho speciálu? Odkaz na 1. díl najdete ZDE a na 2. díl ZDE.

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert, moučník či cukroví, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Zdroje: Autorský článek

Které z těchto druhů cukroví chcete letos vyzkoušet?