Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné kokosky s krémem a čokoládou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 230 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Plněné kokosky s krémem a čokoládou - postup přípravy

Kokosky jsou jedním z klasických druhů vánočního cukroví. Někteří je ale dělají jen tak a jiní je slepují s lineckými kolečky stejně jako paní Jaroslava Slavíková, která se s námi podělila o svůj léty prověřený recept.

Ingredience pro:
1 porce

Na kokosky

Na linecká kolečka

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve si připravte linecké těsto na podkladová kolečka. Změklé máslo smíchejte s prosátou hladkou moukou a vanilkovým cukrem, až vznikne písčitá drobenka. K té přidejte dva vaječné žloutky, vanilkový cukr a citrónovou kůru a vše zpracujte do homogenního a nelepivého těsta. Zabalte těsto do igelitu a vložte ho alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.

Ledově vychlazené těsto rozdělte na několik částí, jednu si nechte na pracovní ploše, zbylé vraťte do lednice. Vyválejte z těsta velkou placku silnou kolem půl centimetru a vykrájejte z ní kolečka, která vyskládejte na plech a pečte je při teplotě 180 °C, dokud jemně nezrůžoví. Dejte pozor, abyste je nepřepekli a kolečka nebyla příliš tvrdá.

2. KROK

Nyní připravte samotné kokosky. Strouhaný kokos smíchejte s kondenzovaným mlékem do soudržné konzistence. Z výsledné hmoty vytvářejte hromádky, které vyhazujte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je péct při teplotě asi 160 °C dorůžova, což bude trvat kolem 15 až 20 minut. Z uvedených ingrediencí vyjde zhruba 69 kousků kokosek.

3. KROK

Nakonec připravte krém. V misce nad vodní lázní smíchejte vejce s cukrem, bez ustání šlehejte a zahřívejte po dobu 20 minut. Po této době přemístěte misku s krémem do ledové vodní lázně a pokračujte v míchání, dokud krém nevychladne. Máslo utřete do pěny a postupně k němu zapracovávejte vaječnou směs. Výsledným krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou.

4. KROK

Na každé linecké kolečko vytvořte po obvodu kroužek z krému a doprostřed vložte lžičku džemu. Na tuto vrstvu náplně jemně přitiskněte kokosku. Stejným způsobem zpracujte veškeré ostatní kokosky, linecká kolečka a krém. Hotové kokosky nechte vychladnout a ztuhnout. Nakonec rozpusťte ve vodní lázni tmavou čokoládu, namočte v ní základnu každé kokosky a položte je na kus alobalu nebo pečicího papíru, kde je nechte zaschnout. Hotové kokosky sesypejte do krabice a nechte je v chladnu a suchu změknout a uležet.

5. KROK

Poznámka na závěr:


Použitý krém se hodí i do jiných druhů cukroví, především trubiček, a dalších dezertů. Je velmi univerzální, lze do něj přidat např. panáka rumu, citronovou kůru, kakao či ořechy a pokaždé získá novou příchuť. Má navíc velmi dlouhou trvanlivost, pevnou strukturu a není přeslazený. Nemusíte se bát ho použít ani v létě, bez obtíží snese i vyšší teploty. Je tak vhodný i na různé oslavy např. do narozeninových dortů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů