Dort s bílou čokoládou a pořádnou porcí jahod - postup přípravy
Při pečení se není nutné stále držet při zemi. Jahody jsou v tomto dortu sice klasikou, ale bílá čokoláda nebo piškoty, to už tak běžné není. Ta přitom není jedinou originální věcí při přípravě tohoto chutného moučníku.
Korpus
Krém
Poleva
Není to korpus, ale je to krém, kterým se v tomto případě začíná. Želatina se vloží do vody a nechá se nabobtnat. V tu chvíli je čas na přípravu jahod. Sice mohou být kompotované nebo mražené, ale čerstvé jsou lepší. Ty se očistí a nakrájí se na poloviny. Poté se mixérem zpracují na jemnou kašičku. Do té se přidá cukr a zahřívá se, dokud směs nezhoustne. Následně už se přidá želatina a jahodový základ se nechá chladit.
Když je jahodové pyré chladnější a začíná tuhnout, je čas na zjemnění smetanou. Ta se nejprve vyšlehá do podoby šlehačky, která by si však měla zachovat stále určitou tekutost. Poté se ručně opatrně přimíchá jahodový základ a krém pro tento dort je hotový.
Místo klasického těsta se do formy vyskládají cukrářské piškoty namáčené v mléce. Měly by zabírat celou spodní plochu. Následně se na připravenou vrstvu nanese krém. A to veškerý. Rozetře se až do stran tak, aby byl ve všech místech stejnoměrně vysoký. Takto připravený rozpracovaný základ se vloží tuhnout do lednice.
Když krém ztuhnul a má želatinovou podobu, může se polít polevou. Na tu se použije rozlámaná bílá čokoláda, která se začne rozpouštět ve vodní lázni. K ní se poté přidá smetana. Po několika zamícháních by se měla směs propojit. Nyní se nalije a rozetře na krém.