Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Maďarské koblihy

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Maďarské koblihy - postup přípravy

Andělská křídla či v českých končinách známá spíš jako boží milosti jsou tradiční smažená křupavá pochoutka, která se peče tradičně na velikonoce už po několik staletí. Dnes vám ale představíme recept trochu jiný, v mnohém však velmi podobný. Je to recept na maďarské koblihy, které jsou božím milostem velmi podobné, a to minimálně jednoduchostí jejich přípravy. Užijte si se svou rodinou tuhle letitou dobrotu, která v různých variantách zdomácněla po celém světě.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte teplé mléko (pozor, nesmí být horké!), přidejte do něj dvě lžičky cukru a nasypejte do směsi sušené droždí. Lehce promíchejte a nechte chvilku stát.

V oddělené misce smíchejte hladkou mouku se zbylým množstvím odměřeného cukru a přidejte také špetku soli. Rozklepněte si vedle čtyři vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky si schovejte na příští použití a žloutky přidejte do misky s moukou. Přidejte také lžíci brandy, jednu polévkovou lžíci smetany a přilijte hotový kvásek. Všechny suroviny důkladně zpracujte na těsto. V hnětení vám pomůže elektrický hnětač.



V kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě si roztavte máslo a přidejte ho k těstu na konci hnětení a znovu důkladně propracujte, aby těsto všechno roztavené máslo nasáklo do sebe.



Takto připravené těsto zakryjte v míse čistou bavlněnou utěrkou a nechte stát a kynout zhruba půl hodiny.

Pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni těsto. Válečkem ho pak rozválejte na placku zhruba půl centimetru silnou. Pokuste se co nejvíce dodržet obdélníkový tvar. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte. Ať tak či tak, nakonec okraje těsta odkrojte tak, abyste pravidelný obdélník vytvořili.



Tento veliký obdélník pak rozdělte na mnoho malých obdélníčků, nejlépe pomocí vroubkovaného kráječe na boží milosti. S tím to jde nejsnáze. Pak uprostřed každého z nich vytvořte podélný zářez. Tímto zářezem pak provlékněte všechny cípy obdélníčku, čímž vytvoříte jakýsi nepravidelný pletenec.

Když takto zpracujete všechny obdélníčky, připravte si na kamna pánev s dostatečnou vrstvou oleje, který řádně rozpalte. V oleji pak smažte všechny připravené pletence, dokud se krásně nenafouknou a jejich povrch nezezlátne. Usmažené koblihy přemístěte na tác vyložený papírovými ručníky, aby odsály přebytečný olej od smažení a na závěr všechny bohatě zasypejte moučkovým cukrem.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů