Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Luxusní vrstvený dort z medového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Luxusní vrstvený dort z medového těsta - postup přípravy

Medovníky neboli medové dorty se staly doslova kultovní záležitostí. Klasické dorty, které dříve pekly ruské babičky, se nyní staly trendy pečivem, které dobývá svět a mlsné jazýčky jeho obyvatel. Miliony hospodyněk a domácích cukrářek se už pár let snaží ze všech sil chuť a vůni těchto lahodných dezertů s větším či menším úspěchem napodobit a během tohoto procesu vznikají nejrůznější lahodné medovníkové odnože a variace. Třeba jako dort, který se vám na následujících řádcích chystáme představit. Medové těsto vrstvené s lahodným krémem ovoněným citrónovou kůrou možná není opravdovým medovníkem, to mu ale neubírá nic na jeho působivosti. Ostatně, posuďte sami.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Nejprve připravte těsto. Do vhodné misky použitelné na vodní lázeň rozklepněte vajíčko, přidejte k němu cukr, máslo, jedlou sodu, přilijte mléko a med. Všechny přísady důkladně rozmíchejte a postavte do vodní lázně. Zahřívejte a nepřetržitě míchejte, dokud se suroviny nepropojí a nezhoustnou do krémové konzistence.




V tu chvíli vyndejte misku z vodní lázně a postupně za stálého míchání přisypávejte mouku. Když zaděláte pevné těsto, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu, lehce ho propracujte rukama a rozdělte ho na 4 stejně velké části. Každou z nich pak vyválejte na tenký obdélníkový plát o velikosti vašeho plechu na pečení.

Vyložte si plechy pečicím papírem a položte na ně pláty těsta, které po celém povrchu propíchejte vidličkou, aby neměly tendenci při pečení bobtnat. Takto připravené pláty těsta dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 5 až 6 minut. Déle je nepečte, protože mají sklon rychle se spálit. Upečené pláty nechte zchladnout. Díky tomu, že jsou na pečicím papíru, se vám s nimi bude snáze manipulovat.

Připravte smetanovou náplň. Mléko nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a přidejte vanilkový cukr, ostrouhanou kůru z citrónu a cukr. Za stálého míchání dále vařte a přisypávejte postupně také odměřené množství krupice. Vařte, dokud nevznikne hustý krém. Ten pak odstavte a nechte ho zchladnout.

V jiné misce našlehejte máslo a přidejte lžíci zakysané smetany a citrónovou šťávu. Dobře promíchejte.

Umístěte na podnos první plát těsta a navrstvěte na něj poloviční množství vařeného krému. Na ten položte druhý plát těsta, který namažte máslovým krémem s citrónovou šťávou, pak přijde třetí plát a zbytek krému a na něj poslední plát. Vložte koláč do lednice přes noc ztuhnout a před podáváním posypejte povrch moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů