Bramborová hnízda s mletým masem v troubě - postup přípravy
I z obyčejných, levných surovin, se dá vytvořit jídlo které dokonale vypadá a také báječně chutná. To je příklad těchto bramborových hnízd s mletým masem. Příprava je snadná, vzhled zajímavý a chuť téměř nemá konkurenci.
Ingredience
Vařené brambory nejprve oloupejte a poté si vezměte do ruky struhadlo. Ideální je použít jeho hrubou stranou. Tou všechny připravené brambory nastrouhejte. Buď do mísy, nebo přímo na plech vyložený pečicím papírem. V obou případech z brambor následně na plechu vytvořte dostatečně velká hnízda, do kterých se bude vkládat potřebná náplň.
Náplň do hnízd je snadné připravit. Základem je mleté maso, které může být vepřové, může být hovězí, ale může se jednat také o mix. K připravenému masu přidejte vejce a ochuťte ho také solí a pepřem. Maso důkladně propracujte a přidejte k němu najemno nakrájenou cibuli. V tu chvíli je připraveno k tomu, abyste ho vkládali do jednotlivých bramborových hnízd. A to stále tak, aby byl zachován tvar hnízda.
Třetí složkou, která do každého hnízda zamíří, je směs ze zakysané smetany. Ta je základem, ke kterému se přidá nastrouhaný sýr. Ideální je strouhat ho najemno. Ke smetaně se také přidá najemno nasekaný kopr a vše se smíchá dohromady. Aby se vytvořila směs potřebné konzistence, přidá se také trochu mléka. Následně se do každého hnízda vloží zhruba jedna polévková lžíce této směsi.
Poslední fází je už jenom pečení. Připravený plech s hnízdy se vloží do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Při této teplotě se vše peče asi 35 minut. Je důležité, aby maso bylo dostatečně propečené, aby směs ze sýra a zakysané smetany byla lehce hnědá, ale ne spálená. Takto jsou bramborová hnízda s mletým masem hotová. A s čím je podávat? Ideální přílohou je lehký zeleninový salátek.