Jednoduchá majonéza bez vajec - postup přípravy
Většina lidí majonézu kupuje a netuší, že si ji mohou jednoduše připravit doma. V té nejjednodušší verzi dokonce i bez vajec. Stačí jen dvě hlavní ingredience a výsledek bude chutnat skvěle, ať už má být využitý na cokoliv.
Ingredience
Vezměte si klasický nebo tyčový mixér a nalijte do něho veškerý olej a k němu také mléko. Ideální je kvalitní plnotučné, které by nemělo být studené, ale mělo by být pokojové teploty. Mixér zapněte a nechte obě hlavní ingredience chvíli šlehat. Po čase uvidíte že se propojují a směs už začíná lehce houstnout.
K olejovo-mléčnému základu přidejte citronovou šťávu, hořčici, sůl a dále také buď najemno nastrouhaný, nebo utřený, popřípadě prolisovaný česnek. Pokud nemáte čerstvý, dá se v případě nouze použít ten granulovaný. Po přidání jednotlivých ingrediencí znovu zapněte mixér a nechte ho pracovat. V této fázi už je příprava domácí bezvaječné majonézy hračkou.
Sledujte konzistenci a mixujte domácí majonézu do doby, než budete spokojeni. Měla by být, pokud možno hladká, jemná, ale i optimálně hustá. Pokud je stále příliš tekutá, pokračujte v mixování. Pokud dosáhnete opaku, můžete ji zjemnit trochou oleje. Následně vložte majonézu na chvíli do lednice, aby se dokonale uležela. Takto by vám měla, v uzavřené nádobě, bez problémů vydržet i několik dní, bez toho, aby se to negativně podepsalo na kvalitě.
Po vyjmutí ji používejte tak, jak jste zvyklí. Hodí se k bramborovému i jinému salátu, jako dip k jídlům, i jako základ pro tatarskou omáčku. I ta je na přípravu jednoduchá, stačí přidat trochu nastrouhané cibule a okurek, případně dijonské hořčice a pepře. Uvidíte, že když je základem domácí majonéza, bude i tatarská omáčka chutnat jinak. Podstatně lépe, než mnozí čekají.