Domácí šunka z vepřového kolene - postup přípravy
Až vyzkoušíte tento jednoduchý a rychlý recept na domácí šunku z vepřového kolene, nebudete už chtít tu kupovanou. Výhodou je, že ji připravíte jen ze 4 ingrediencí.
Ingredience
Vepřové koleno omyjte, vykostěte a zbavte ho kůže. Poté ho naklepejte a ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Kůži z kolene také ochuťte solí s pepřem, pokryjte ji masem a zarolujte ji.
Je-li to nutné, můžete roládu svázat provázky, aby držela tvar. Zabalte ji následně do potravinové fólie a vložte ji na 24 hodin do lednice.
Poznámka: V tomto receptu kuchařka použila rozdrcenou tabletu kyseliny askorbové, která by měla pomoci zachovat růžovou barvu šunky. Barevný výsledek však pravděpodobně ovlivnilo použití soli.
Domácí šunku následně vařte 4 hodiny ve vodě, jejíž teplota by se měla pohybovat mezi 80 a 90 °C. Po vychladnutí šunku vyjměte z fólie a servírujte ji nakrájenou na plátky.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Alina FooDee