Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký koláč s drobenkou plněný jablky a skořicí v karamelu

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Křehký koláč s drobenkou plněný jablky a skořicí v karamelu - postup přípravy

Receptů na koláče s jablky jsou mraky. Jsou jednodušší či složitější a více či méně sofistikované. My vám přinášíme takový průnik těchto kategorií. Jedná se o úplně jednoduchý dort z křehkého těsta, které zbavíte veškeré jeho složitosti v podobě neustálého chlazení a hektického spěchu při jeho přípravě. K tomu si přimyslete báječnou náplň z jablek restovaných v cukrovém karamelu s máslem a získáte podmanivý dezert, který nenechá chladným ani toho největšího gurmána.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Umyjte čtyři jablka a osušte je papírovými utěrkami. Nemusíte loupat slupku, ale okrájejte dužninu okolo jadřince a nakrájejte ji na menší kostičky. Do pánve nasypejte krystalový cukr a na středním ohni ho rozpusťte, abyste získali zlatavý karamel. K němu pak přidejte máslo a počkejte, až se úplně rozpustí. Pak ho promíchejte s karamelem a přidejte do pánve také pokrájená jablka. Zmírněte oheň a jablka opékejte v karamelu, dokud nezjemní a nezezlátnou. Přidejte také podle chuti mletou skořici, znovu promíchejte, ještě chvilku restujte a odstavte z kamen.

2. KROK

Do hluboké misky vyklepněte jedno vajíčko, přidejte k němu 80 gramů cukru a rozšlehejte obojí metličkou dohladka. V mikrovlnné troubě mírně rozpusťte 100 gramů másla a přimíchejte ho k oslazeným vajíčkům. Přihoďte do složení jednu čajovou lžičku prášku do pečiva a nepřestávejte metličkou šlehat. Nakonec přes jemné sítko prosejte do směsi hladkou mouku. Nejprve vše promíchejte metlou a jakmile se mouka obalí vajíčkem, pokračujte v míchání rukama tak, abyste získali pískovité drobivé těsto. Nijak ho nehněťte ani se nesnažte o hladkou konzistenci.

3. KROK

Dno vroubkované formy na koláč vyložte pečicím papírem a vsypte na něj dvě třetiny pískovitého těsta, které s pomocí skleničky, lžíce či jiného vhodného nástroje upěchujte do jednolité vrstvy na dno i ke stěnám formy. Tak vytvoříte souvislou plochu těstové misky, kterou naplňte jablky v karamelu. Náplň rozložte do rovnoměrné vrstvy a svrchu posypejte zbylou třetinou pískovitého těsta.

4. KROK

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C a vložte do ní připravený koláč péct po dobu 30 až 35 minut, dokud drobenka na povrchu krásně nezezlátne. Hotový koláč nechte vychladnout, opatrně ho vyklopte z formy, nakrájejte ho na porce a podávejte s voňavým čaje nebo kávou.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů