Nepečený dezert ze sušenek a pudinkového krému - postup přípravy
Příprava dezertu nemusí znamenat hodiny strávené v kuchyni. Pokud vás tlačí čas anebo zkrátka máte na starosti jiné činnosti než kuchtění, ale přesto byste si chtěli dopřát něco sladkého, tento dezert je tou správnou volbou. Je rychlý, snadný, levný a chutný.
Ingredience
Do hrnce nalijte mléko (asi 1 deci si odložte stranou) a na mírném až středním ohni ho přiveďte k varu. Mezitím vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou na příští použití v jiném receptu a žloutky vložte do hluboké misky. Ke žloutkům přisypejte vanilkový a normální krystalový cukr a metličkou či elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké, nadýchané a jednolité směsi.
Přes jemné sítko prosejte k oslazeným žloutkům hladkou mouku a pokračujte v energickém míchání, dokud ji zcela nezapracujete do hmoty. Přilijte odložených 100 mililitrů mléka a dobře rozmíchejte. Dbejte na to, aby se zbytky mouky ani žloutků nelepily na stěny misky.
Směs vaječných žloutků, cukru a mouky přelijte do hrnce s vroucím mlékem a svižně rozmíchejte metličkou. Pokračujte v nepřetržitém míchání žloutkové směsi, dokud metlička nezačne klást odpor. Můžete ji vyměnit za vařečku nebo jiný nástroj na míchání a pokračujte dále, dokud nezískáte hustou konzistenci pudinku. V tu chvíli vypněte kamna a pudink odstavte.
Vezměte si velký obdélníkový tác nebo plech na pečení, který vyložte obdélníkem pečicího papíru. Vyskládejte na jeho dno polovinu sušenek do souvislého obdélníkového korpusu, který polijte uvařeným pudinkovým krémem a rovnoměrně ho rozprostřete po celém povrchu sušenek. Na ně pak vyskládejte druhé sušenkové patro.
Rozmíchejte ovocný džem, který máte rádi a potřete jím v tenké vrstvě celou vrchní plochu sušenek. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a s pomocí lžíce nebo zdobicího sáčku vytvořte po celém povrchu dezertu efektní dekorativní cákance.
Nakonec mírně rozdrťte upražené vlašské ořechy (předem je vsypte na suchý plech a upečte je v troubě na 160 °C po dobu kolem 15 až 30 minut, popřípadě je restujte na suché pánvi na mírném ohni 10 až 20 minut), které rozsypejte po povrchu dezertu. Ten pak vložte do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny (nebo lépe přes noc) chladit. Poté dezert naporcujte a podávejte.