Těsto ideální na koláče, housky, rohlíky i koblihy! - postup přípravy
Není nic lepšího, než si připravit domácí dezerty. Dnes se podíváme na kynuté těsto, které můžete použít na mnoho receptů. Navíc ho můžete péct i smažit, takže z něj můžete vytvořit vždy jiné pečivo, i když budete postupovat podle stejného receptu.
Ingredience
Teplé mléko (30-35°C) nalijte do hluboké mísy. Přidejte suché droždí a lžíci cukru. Promíchejte a výslednou směs nechte na teplém místě odpočívat po dobu 15-20 minut, aby se aktivovaly kvasinky.
Poté přidejte do mísy 100 gramů cukru, sůl, rozpuštěné máslo (ne horké) a vejce. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily dohromady.
Postupně přidávejte do směsi prosátou mouku. Těsto promíchejte nejdříve lžící a poté začněte s hnětením rukama. Mělo by to zabrat asi 7-10 minut, aby bylo těsto správně propracované. Jeho konzistence bude hladká a homogenní. Zároveň musí být měkké a nelepivé, abyste s ním mohli dobře pracovat.
Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji hluboké mísy vymazané slunečnicovým olejem. Povrch také lehce namažte olejem a zakryjte látkovou utěrkou, pokličkou nebo potravinářskou fólií. Nechte kynout na teplém místě po dobu asi 60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté ho trochu prohněťte rukama a znovu zakryjte. Takto ho nechte kynout dalších 90 minut na teplém místě.
Nakonec by mělo mít trojnásobnou velikost oproti začátku. Nyní máte již těsto zcela připravené na pečení nebo smažení. Můžete ho tvarovat do požadovaného tvaru a připravit z něj jemné rohlíky nebo housky, usmažit z něj lahodné koblihy nebo z něj udělat úžasný koláč. Uvidíte, na co sami budete mít chuť. Výhodou je, že potřebujete jen základní ingredience a jediný recept na přípravu mnoha druhů pečiva a dezertů. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!