Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaná bábovka

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nadýchaná bábovka - postup přípravy

Ne vždycky se vám chce připravovat s náročným dezertem. Zvlášť pokud nečekáte návštěvu a chcete mít jen něco, co si zakousnete po kávě. Zvlášť v zimním období je chutný moučník něčím, co vám udělá radost, když se vrátíte prokřehlí z procházky nebo po náročném dni v práci. Tento snadný recept na bábovku se stane vaším oblíbeným. Bábovka vůbec není suchá, jak to u jiných receptů bývá zvykem, je naopak křehká, vláčná a chuťově vyvážená.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do mísy si dejte 160 g másla, 100 g cukru, 6 žloutků, 380 g mouky, špetky soli, asi 1/4 litru mléka a 30 g rozmělněného droždí. Všechny suroviny dobře promíchejte. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, určitě se vyplatí si jej povolat ke spolupráci. Vzhledem k tomu, že těsto obsahuje droždí, je potřeba jej dobře prohníst, abychom aktivovali kynoucí procesy.




Mezitím, co robot těsto hněte, můžete si ve vedlejší míse připravit druhou část těsta. Vyšlehejte dva vaječné bílky do husté pěny a přidejte k nim 100 g rozinek. Jakmile je první část těsta dobře vymíchaná, lehce do ní vmíchejte také bílky s rozinkami. Je třeba postupovat velmi opatrně a jemně, aby se sníh nezničil a těstu dodával křehkost a nadýchanost.

Těsto přelijte do dobře vymazané formy a posypte jej mandlemi. Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu asi 1 hodiny, poté bábovku vyndejte z formy a nechte krátce vychladnout. Vyklopte a posypte moučkových cukrem na ozdobu.

Pokud nesníte bábovku hned, můžete ji snadno skladovat ve vlhké utěrce v chladu a temnu. Právě vlhká utěrka zabrání tomu, aby bábovka vysychala a byla tvrdá. Takto vám vydrží i několik dní a vždy bude chutnat perfektně. Bude to váš oblíbený recept!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů