Masové karbanátky speciál plněné bramborem a paprikou v rajčatové omáčce - postup přípravy
Takové karbanátky jste ještě nejedli. Kromě masa jsou v nich totiž také brambory doplněné o kousek šťavnaté papriky a vše je zalité rajčatovou omáčkou. Jsou velmi chutné, a navíc vypadají velmi pěkně. Proto se je nemusíte obávat použít ani jako ozdobu slavnostního stolu.
Plněné karbanátky
Omáčka
Brambory ve slupce umyjte, vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte uvařit doměkka. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a obojí nakrájejte na jemné kostičky. Mleté maso vložte do hluboké misky a přidejte k němu posekanou cibuli s česnekem, přiklepněte jedno vajíčko a zasypejte lžičkou sušeného tymiánu, mleté sladké papriky, černého pepře a trochou soli. Nakonec zakápněte čtyřmi polévkovými lžícemi rostlinného oleje a zasypejte čtyřmi lžícemi hladké mouky a všechny ingredience s masem velmi dobře promíchejte, abyste získali jednolitou a soudržnou masovou hmotu.
Uvařené brambory slijte a vyměňte vodu za ledovou. Jakmile vychladnou, což bude zakrátko, oloupejte z nich slupku a posypejte je solí, tymiánem a vločkovým chilli, které s bramborami jemně rukama promíchejte, abyste uvařené hlízy nerozbili. Červenou, zelenou a žlutou papriku rozkrájejte na tenké podlouhlé proužky. Nyní si navlhčete ruce. Odebírejte z masa kousky, zformujte z nich placku o velikosti dlaně, doprostřed položte jednu bramboru a jeden proužek papriky a obojí důkladně uzavřete do masového balíčku. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek masa, brambor a papriky.
Hotové masové karbanátky vyskládejte do kulaté zapékací misky a doprostřed vsypte zbylé brambory. Vše posypejte červenou paprikou, vločkovým chilli a zbylými kousky pokrájené čerstvé barevné papriky. Do menší misky vložte dvě lžíce rajčatové pasty, posypejte ji červenou paprikou a trochou soli, přidejte dvě lžíce vody a vše promíchejte na řídkou omáčku. Pak přilijte ještě jednu skleničku vody a rozmíchejte do konzistence rajčatové polévky. Touto směsí pak podlijte masové karbanátky v misce tak, abyste z jejich povrchu nesmyli koření.
Vložte zapékací misku do trouby vyhřáté na 200 °C péct po dobu 30 minut. Hotové zapečené karbanátky posypejte čerstvě nasekanými zelenými bylinkami. Nyní máte dvě možnosti. Buďto pokrm rovnou podávejte, anebo jej připravte jako ozdobu stolu. Uvařte si rýži s mrkví doměkka. Položte na talíř odnímatelný dortový kroužek a vtlačte do ní rýži, jako byste vytvářeli dortový korpus. Na povrch rýže vyrovnejte masové karbanátky, polijte je omáčkou ze zapékací misky, doprostřed přemístěte brambory Posypejte bylinkami, sejměte dortový kroužek, pokapejte zbytkem omáčky a umístěte doprostřed slavnostní tabule. Podávejte s kopečkem rýže ozdobeným několika bramborami a přelité omáčkou ze zapékací misky.