Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční chléb připravený v hluboké pánvi na sporáku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 95 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Netradiční chléb připravený v hluboké pánvi na sporáku - postup přípravy

Už jste někdy pekli chleba v pánvi? Může to znít velmi podivně, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Takto připravený chléb je nádherně nadýchaný, měkký a jemný.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Horkou vodu nalijte do hluboké mísy. Přidejte do ní sušené droždí, cukr a promíchejte. Takto připravenou směs nechte 5 minut odpočívat pod pokličkou na teplém místě, aby se aktivovaly kvasnice. Poté do kvásku přidejte 2/3 prosáté mouky, sušené mléko, sůl a rafinovaný slunečnicový olej. Důkladně promíchejte lžící.

2. KROK

Postupně přidejte také zbytek mouky. Těsto zapracujte hnětením, které by mělo trvat několik minut. Těsto musí být homogenní, měkké a téměř nelepivé. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Pomažte ji malým množstvím slunečnicového oleje a zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Takto nechte těsto stát 60 minut na teplém místě.

3. KROK

Až těsto vykyne, znovu začněte s hnětením, které by mělo trvat asi 2 minuty. Opět ho vytvarujte do koule a trochu jej zploštěte rukama. Těsto vložte do pánve vymazané malým množstvím slunečnicového oleje. Rukama ho ještě trochu roztáhněte, aby zakrylo celý povrch pánve. Nyní hlubokou pánev zakryjte pokličkou a těsto nechte 15 minut odpočívat.

4. KROK

Pomocí silikonového kartáčku potřete chléb malým množstvím mléka. Poté ho posypte sezamovými semínky. Pánev se silným dnem (prázdnou) dejte na mírný oheň a nechte zahřívat po dobu 5-7 minut. Poté do ní vložte pánev s připraveným těstem a zakryjte ji pokličkou. Chléb pečte na mírném ohni po dobu 10 minut.

5. KROK

Poté chléb otočte a pečte dalších 5 minut na mírném ohni pod pokličkou. Vypněte oheň, chléb otočte, zakryjte utěrkou a nechte vychladnout. Poté ho můžete dát na talíř nebo prkénko a vychutnat si jeho jemnou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů